

SORU
Çok kötüyüm ne yapacağımı bilmiyorum. 2 çocuğum var ama hala onu unutamıyorum kendimi öldürmeyi bile düşündüm, ne yapmalıyım.
CEVAP Günlük yaşamda kimi zaman beğenmek ve sempati duymakla sevmek arasındaki fark ayırt edilemeyebilir. Çoğu zaman bir kişi, karşısındakine zihninde çeşitli anlamlar yükler, onu idealize eder. Görmek istediği şekilde görüp değerlendirebilir. Böyle bir durumda insanın gözü "hiçbir şeyi görmez", yanlış düşünebilir, yanlış davranışlar yapabilir. Sizin durumunuz "yasak bir aşk"ı düşündürüyor, çünkü yeterli bilgi vermemişsiniz. Burada şunları düşünmeniz sizi gerçeklere getirebilir: İki çocuğunuzun olması, o kişiye verdiğiniz değerin ne kadar gerçekçi olduğu, o kişinin bunu hak edip etmediği, kendinize verdiğiniz ruhsal zarar... Durumunuzu daha sağlıklı ve sakin biçimde gözden geçirmek için kendinize biraz zaman tanımanız ve olabildiğince günlük yaşama katılmanız yararlı olur. Bir süre sonra hiç kimsenin ölmeye değmediğini anlayacaksınız. Çıkış yolu bulmakta güçlük çekerseniz, bir psikiyatriste başvurmalısınız.
SORU Cesaretimi toplayıp araba kullanamıyorum bunu nasıl aşabilirim. Sanki birisi bir yön gösterdiğinde sorunu aşacakmışım gibi geliyor.
CEVAP Araba kullanamamak ve bundan kaçınmak fobik bir durumdur. Fobik bozukluklarda özellikle davranışçı tekniklerle iyi sonuçlar alınmaktadır. Düşünce temelinde değişiklik için bilişsel tedavi de buna eklenebilir ve yararlıdır. Daha ayrıntılı bilgiye e-psikiyatri.com adresinden ulaşabilirsiniz.
SORU Düzensiz aldığım ilaçlar yüzünden tedavimi bitiremedim ataklar çok sık vurmaya başladı iyileşmek için neler tavsiye edersiniz.
CEVAP Herhangi bir psikiyatrik bozukluğun tedavisinde belirlenen tedavi süresine, önerilen ilaçların ve psikoterapinin önerilen sürenin sonuna kadar sürdürülmesine uymak temel ilkedir. Düzensiz alınan ilaçların yararı olmaz, çünkü yararlı olabilmesi için istenen kan düzeyinin sağlanarak sürdürülmesi gereklidir. Düzensiz alınan ilaçlar ve tedavinin aksatılması, bozukluğun kronikleşmesi açısından da bir risk oluşturur. Size hangi tanının konduğunu bilemiyorum, fakat "ataklar çok sık vurmaya başladı" dediğinize göre panik bozukluğu, depresyon veya bipolar bozukluk olabilir. Tanınız ne olursa olsun, hekiminize başvurarak tedavinizi birlikte planlamanız ve önerilere belirlenen sürenin sonuna kadar uymanız gereklidir.
Paylaş