SORUBen 2,5 yıl beraberlik yaşadım ve yaklaşık 1 ay önce bir tesadüf sonucu beni defalarca aldattığını öğrendim. Ben bu kişiye gereğinden fazla güvenmiştim, asla yapmam diyordu. Şu an hazımsızlık, sindirememe ve güven problemi yaşıyorum. Neden, niçin ihtiyaç duydu soruları beynimi kemiriyor. Mutlu değilim, çevremdekilere karşı agresif tavırlar sergiliyorum. CEVAP
İnsan ilişkilerinin sürmesi karşılıklı güven duygusunun varlığına bağlıdır. Güven ilişkisi ortadan kalkınca veya zedelenince ilişki sürmez. İnsanın güveninin, "gereğinden fazla güvendiği" kişi tarafından zedelenmesi yıkıcı bir durumdur. Bu güven kaybı aldatmaya bağlıysa, sindirememe, haksızlığa uğradığını düşünme, onurunun zedelenmesi gibi olumsuz düşünceler daha da şiddetli olabilir. Aldatılanda bir eksiklik aramak yerine, aldatan kişinin kişilik yapısının değerlendirilmesi daha doğru olur. Yaşadıklarınızda yalan söyleme de var. Olayın yarattığı ruhsal tahribatın etkilerini azaltmak ve içinde bulunduğunuz durumla baş edebilmek için psikiyatrist desteği yararlı olur.
SORUİnsanlarla diyaloga, iletişime giremiyorum. Anlatmak istediklerimi tam olarak aktaramadığım için yanlış anlaşılmalara neden oluyorum bu da insanların benden kaçmasına neden oluyor ve yalnız kalıyorum. Genelde insanların yanına gittiğimde pek fazla sohbete de katılamıyorum, bunu nasıl aşacağımı bilmiyorum .CEVAP
Her insan konuşkan ve girişken olmayabilir. Bazı insanlar havadan-sudan, incir çekirdeğini doldurmayan konularda konuşmayı pek sevmez. İletişimi geliştirmek için karşınızdaki kişinin durumuyla ilgili ve onun ilgilendiği konulara girmek, onu dinlediğinizi göstermek, uygun karşılıklar vermek, empatik bir tutumda olmak yararlı olabilir. Anlatmak istediklerinizi tam olarak anlatamamak düşüncelerinizi toplamakta, sıraya koymakta ve sunmakta güçlük yaşadığınızı gösterir. Bunu aşmak için yalnızken bir konu hakkında düşüncelerinizi toplayarak karşınızda biri varmış gibi konuşma egzersizleri yapmak yararlı olur.
SORUBenim sorum uyku bozukluğu geceleri uyuyamıyorum bazen de boğularak uyanıyorum ve çok sıkılıyorum kimseyle görüşmek istemiyorum ve bu çok ciddi boyutta ve oldukça sinirli biriyim kendimi kontrol edemiyorum yardımcı olursanız sevinirim.CEVAP
Uykusuzluk, uyku bölünmesi gibi belirtiler bir sorunun olduğunun göstergesidir. Uykusuz geçen bir gecenin ardından gün daha sıkıntılı, sinirli ve güç geçer; insan ilişkileri olumsuz etkilenir. Yaşadıklarınız uykusuzluğun sonuçları olabilir. Öte yandan uykusuzluk birçok psikiyatrik bozuklukta belirti olarak ve aşırı yorgunluk, yoğun stres altında da görülebilir. Yaşadığınız yakınmalar birlikte düşünüldüğünde, bir psikiyatrik bozukluğun belirtileri olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur. Tek başına bir uyku bozukluğunun görülmesi düşük orandadır, böyle bir durum olduğu kanısınına varılırsa, bir uyku merkezinde uygun tetkiklerin yapılması gerekir.
Hizmet, duyuru ve etkinliklerimizden haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp gönder tuşuna basarak e-Bültenimize abone olabilirsiniz.