Gizli cahilliğe dikkat!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan gençlere önemli, altın değerindeki tavsiyelerini sürdürüyor. Dizinin bu bölümünde Tarhan gençleri, gizli cahilliğe karşı uyarıyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan gençlere önemli, altın değerindeki tavsiyelerini sürdürüyor. Dizinin bu bölümünde Tarhan gençleri, gizli cahilliğe karşı uyarıyor.
Gençlerden stratejik düşünce becerilerini geliştirmelerini, kategorik düşünce biçimini öğrenmelerini isteyen Tarhan, diyaloga da açık olunması gerektiğine hatırlatıyor.
İŞTE ALTIN TAVSİYELER
TUTKULU PROJEN OLSUN. 1 BÖLÜM
DUYGUSAL OKUR-YAZAR 2. BÖLÜM
POPÜLER KÜLTÜR SENİ YÖNETMESİN 3 . BÖLÜM
İNSANLARA GÜVEN AMA...4. BÖLÜM
TEK RAKİBİN KENDİN OLSUN...5. BÖLÜM
NE KENDİNİ NE BAŞKASINI ALDAT...6. BÖLÜM
İSİMSİZ İYİLİKLER YAPIN!...7. BÖLÜM
ANLAM DOSYALARINI DOĞRU OKU...8. BÖLÜM
POZİTİF DÜŞÜN...9.BÖLÜM
GİZLİ CAHİLLİĞE DİKKAT...10. BÖLÜM
GENÇ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY
Altın tavsiyelerini Tarhan şöyle sürdürüyor;
GİZLİ CAHİLLİĞE DİKKAT ET
Kravatlı cahiller vardır gardrop modernistleridir insanı yanıltırlar. Dürtüsel, düşünmeden hareket eden, her şeye kızan, faydasız konuşan, öğüt almayan, sır saklamayan, susmayı bilmeyen, malı yerinde harcamayan, zamanı iyi kullanmayan, kolay inanan, kolay güvenen, iyi niyetli cahilleri iyi tanıyalım. Bunlar faydasızdırlar. İki yüzlü fırıldak, yanar döner cahiller kendilerini alim zannederler. Bunlar da zararlıdırlar.
STRATEJİK DÜŞÜNCE BECERİNİ GELİŞTİR
Kısa, orta, uzun vadeli düşünme becerisidir. Hedef piramidinde en önemli konuya daha çok zaman ayırmak şeklindeki dereceli düşünme becerisidir. Zaman yönetimini ve zamanı doğru kullanma bu düşünce gelişmişliği sonucudur. Gücünü, enerjisini ve entelektüel birikimini doğru ve verimli kullanabilen kişiler bu düşünce biçimine riayet ederler. Stratejik düşünme zamanlama, sıralama, çeldiricilere direnç gösterme, zevk tuzaklarına düşmeme ile ilgili zihin yetilerimizi geliştirme yoludur.
KATEGORİK DÜŞÜNCE BİÇİMİNİ ÖĞREN
Takıntılı insanlar vardır beş dakika düşüneceği konuyu bir saat, bir şiddetine üzüleceği konuya on şiddetinde üzülürler. Bu kişilerde kaygı yüksektir. Beyinlerini yorarlar. Kategorik düşünen kişiler önce sorunu tanımlarlar, muhtemel çözüm yollarını belirlerler, bir çözüm yoluna karar verirler, planlarını yaparlar başka bir konuya geçerler. Yani kategori değiştirirler. Aynı anda birçok işi sağlıklı yürütebilenlerde bu beceri geliştirmiştir.
DİYALOGA AÇIK OLMALISIN
Kendi fikrine güvenen diyalogdan çekinmez. Çağımızda kimse her şeyi bilemez. Hocalarımız bilgi hazinelerinin anahtarlarını verirler, hazineleri biz araştırmalıyız. Beyin temelli öğrenme teorisi hayatın sonuna kadar öğrenme aşkı varsa gelişme olur diyor. Öğretmen-öğrenci ilişkisinin "öğrenen örgüt" olarak tanımlanması hata yapma korkusunu giderir. Sadece ölüler hata yapmaz. Diyalog önyargıları giderir. Önyargılar dağıldığında yeni keşifler ve değişimler oluşur. Serbest fikir piyasasında sağlam fikirler gelişir diğerleri ya değişir veya dağılır. Sonuç olarak genç arkadaşım, hayat yolunda ilerlerken kendini tanıman, duygusal okur yazar olman kendine doğru rehberler ve rol modeller seçmen, gelecek projenin olması gerekir. Bu değerler seni ideallerine doğru biçimde götürür. Kendini doğru tanımlayabilmek ve kodlayabilmek senin iznine bağlıdır. Senin izin vermezsen kimse seni mutsuz, başarısız, güçsüz, onursuz kodlayamaz ve yapamaz. Şaban Özdemir (NPGRUP)