Deniz ve havuzda koronavirüs COVİD 19 bulaşır mı?

Deniz ve havuzda koronavirüs COVİD 19 (coronavirüs) bulaşır mı? Corona virüsü ile ilgili yeni tartışma: Deniz ve havuzda corona bulaşır mı? Yeni açıklanan kararlar sonrası plajların ve havuzların açılacağı bilgisii verildi. Havuzda ya da denizde koronavirüs COVİD 19 (coronavirüs) bulaşır mı? Nasıl korunmalı?

Deniz ve havuzda koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs) bulaşır mı? Corona virüsü ile ilgili yeni tartışma: Deniz ve havuzda corona bulaşır mı? Yeni açıklanan kararlar sonrası plajların ve havuzların açılacağı bilgisii verildi. Havalar ısınıyor. Havuzda ya da denizde koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  bulaşır mı? Nasıl korunmalı?

 Deniz ve havuzda koronavirüs COVİD 19  bulaşır mı? (coronavirüs) bulaşır mı?

koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  salgınından etkilenenlerin sayısı 5.5 milyonu geçerken havaların ısınmasıyla birlikte dünyanın birçok bölgesinde yeni bir tartışma başladı... Birçok ülkeden deniz suyu ve havuzda yüzmenin koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  ile ilgili bağlantısı üzerine araştırmalar ve açıklamalar geldi.

Aralık ayında Çin’de ilk vakaların ortaya çıktığı corona virüsünün etkisi her geçen gün artıyor… Bazı ülkelerde havaların ısınmasıyla birlikte tatil sezonu başlarken gündemde elbette corona virüsünün etkisi hissediliyor.

koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  virüsünün nasıl bulaştığına ya da kaç saniye havada kaldığına dair tartışmalar devam ederken, bilim dünyasının yeni tartışma konusu “deniz ve havuzda corona virüsü bulaşır mı” ve “tatilde koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  bulaşmaması için nelere dikkat etmeliyiz” soruları etrafına şekilleniyor.

HAVUZDA KORONAVİRÜSTEN COVİD 19 NASIL KORUNULUR?

· Havuzdan bulaşan hastalıklardan nasıl korunabiliriz?

- Havuza girmeden önce ve sonra mutlaka duş alın

- Havuzdan sonra vücudunuzu nemli bırakmayın, iyice kurulanın, mayonuzu değiştirin

- Dar giysilerden kaçının ve pamuklu çamaşır tercih edin

- Parfümlü tampon kullanmayın

- Hepatit A ve B aşısı olmayan çocukların havuza girmesine izin vermeyin

- Ateşli hastalık ya da ishal geçirirken havuza girmeyin

- Suya tükürmeyin

- Havuz kenarında yemek yemeyin, sigara içmeyin

- Havuz bölgesine ayakkabı veya dışarıda giyilen terlikle girmeyin

- Ayaklarınızı mutlaka dezenfekte edin.

- Havuzda su yutmamaya dikkat edin

- Kulak enfeksiyonlarına karşı kulak tıkacı kullanın

- Suya atlarken burnunuzu kapatın

- Cildinizde sıyrık ya da kesik varsa yüzme sonrasında yarayı su ve sabunla temizleyin

- Göz enfeksiyonunu önlemek için sualtı gözlüğü veya maske kullanın

- Suya girerken bone takmayı unutmayın

- Ayak enfeksiyonu, deri lezyonu, çıban, göz iltihabı, kulak akıntısı, ishal, güneş yanığı ve cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığınız varsa, bu hastalığınız tedavi olana kadar kesinlikle havuza girmeyin.

Havalar ısınıyor. Sıcak havalr geldi. Yüzmenin berbere gitmekten ya da dışarıda yemek yemekten daha güvenli olduğunu söyleyen uzmanlar, koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  havuz suyunda yaşayamayacağını öne sürüyor.

HAVUZDAN KORONAVİRÜS BULAŞIR MI?

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yaptığı araştırmaya göre, “ koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  havuz ya da jakuzide bulaştığına dair bir kanıt yok” açıklamasını yaptı.

Tennessee Üniversitesi’ndeki Sağlık Yüksek Okulu’nda görevli Profesr Robert Lavin, “Havuzdaki ortalama klor oranı virüsü öldürmeye yeter” ifadesini kullandı.

SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİN

USC’de Tıp Fakültesi’nde moleküler mikrobiyoloji ve imünoloji alanında uzmanlaşan Profesör Paula Cannon da, “Bir gölde koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  bulaşmasının tek ihtimali, bütün göl suyunu yutarak olabilir. Yoksa gölde yüzerken yutulan sudan corona virüsüne yakalanmak çok düşük ihtimal” dedi.

Ayrıca yetkililer, her ne kadar denizde de olsa sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. ABD’nin popüler tabloid gazetesi New York Post, yüzme, sosyalleşme ve içecek tüketimi sırasında sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini okurlarına aktardı.

HAVUZDA MASKE TAKMAYIN

Öte yandan uzmanlar corona virüsünün su üzerinden bulaşma ihtimalinden daha tehlikeli bir detaya dikkat çekti. Uzmanlar, plajlardaki şezlongların, şemsiyelerin ve diğer yüzeylerin sık sık temizlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Uzmanlar, bu yüzeyler aracılığıyla corona virüsünün bulaşabileceğini dile getirdi.

Yapılan araştırmalar, koronavirüsün deniz ve havuz suyundan bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmalarda, deniz suyundaki tuzun ve yoğunluğunun virüsün yaşamasına elverişli bir ortam sunmadığı, havuzlarda da başta klor olmak üzere kullanılan dezenfektan özelliğine sahip maddelerin virüsü etkisiz hale getirdiği belirtiliyor.

Ancak bilim insanlarının ve kamu sağlığı uzmanlarını, plaj ve havuz kenarı gibi ortak alanlarda sosyal mesafe kurallarının ihlal edilmesi daha çok kaygılandırıyor.

Koronavirüs sudan bulaşır mı?

Geçmişte yapılan araştırmalar, koronavirüs ailesine bağlı virüslerin oda sıcaklığındaki bir suyun içinde 12 saate kadar yaşadığını ortaya koyuyor.

Ayrıca, bilim insanları, koronavirüsün kanalizasyonla deniz, nehir ve göllere taşınabileceği uyarısı yapıyor. Bununla birlikte, virüsün sudan bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtiliyor.

Arizona Üniversitesi Su ve Enerji Sürdürülebilir Teknolojiler Merkezi'nin Direktörü Dr. Ian Papper, virüsün yüzmeyle bulaşabileceğine dair herhangi bir bulgu olmadığını söyledi.

ABC'ye konuşan Papper, "Covid-19'un su yoluyla bulaşma olasılığının çok düşük olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Gündelik hayatın bir parçası haline gelen yüz maskeleri ile ilgili de CDC’den açıklama geldi. CDC, denize, havuza ya da göle girildiği zaman maske takılmaması gerektiğini duyurdu. CDC tarafından yapılan açıklamada, “Yüzünüzü maske ile kapatmak ıslanırken nefes almayı çok zorlaştırabilir ve koronavirüs COVİD 19  (coronavirüs)  kadar ölümcül bir hale gelebilir” ifadesini kullandı.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:28 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.