Sıcakta bu içeceklere dikkat

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, artan sıcaklarla ilgili uyarılarda bulunarak, özellikle vücutta çok fazla sıvı kaybına neden olan kafeinli, alkollü ve fazla şekerli içkilerden uzak durulmasını istedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, artan sıcaklarla ilgili uyarılarda bulunarak, özellikle vücutta çok fazla sıvı kaybına neden olan kafeinli, alkollü ve fazla şekerli içkilerden uzak durulmasını istedi.

icecekAşırı sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını, vücut metabolizmasının buna uyum sağlamaya çalıştığını kaydeden Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Ancak ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir ve bu yüzden metabolizmamız ciddi olarak hasar görebilir. Ayrıca yaz aylarında görülen güneş çarpması önemli bir sağlık sorunudur. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, bilincin kaybolması gibi insan hayatını tehlikeye sokabilecek acil müdahale gerektiren bir sorundur" diye konuştu.

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Sıcakların olumsuz etkilerine karşı önerilerini anlatan Prof. Dr. Muhsin Akbaba, şunları söyledi: "Günün en sıcak anlarında, özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif giysiler tercih edilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı. Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde gibi güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2- 2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir." DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Ağustos 2013Yayınlanma Tarihi:19 Ağustos 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.