ŞEHİRDEKİ DE KÖYDEKİ DE AYNI

DHA

Araştırmaya göre evli kadınların yüzde 36.4’ü, kırsalda yaşayan kadınların ise yüzde 33.4’ü şiddet görüyor.

 


Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’nın 2 bin kadın üzerinde yaptığı ’Denizli Nüfus ve Sağlık Araştırması’ sonuçlarına göre kent merkezinde yaşayan evli kadınların yüzde 36.4’ü, kırsalda yaşayan kadınların ise yüzde 33.4’ü şiddet görüyor.

Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda görevli öğretim üyeleri Mehmet Zencir, Aysun Özşahin, Mehmet Bostancı, Esma Alkış, Birsen Yılmaz, Nurhan Meydan Acımış, Binalı Çatak, Elif Turhan tarafından Denizli Nüfus ve Sağlık Araştırması yapıldı.

Öğretim üyeleri, araştırma kapsamında Denizli’de 17- 49 yaş arası, evli 2 bin kadınla yüz yüze görüşme yaptı. Birçok kadının evlilik sürecinde şiddet gördüğünü ortaya çıkaran araştırmaya göre, kent merkezinde yaşayan kadınların yüzde 36,4’ü, kırsalda yaşayan kadınların ise yüzde 33.4’ü şiddet görüyor. Buna göre, kentli kadınlar, kırsalda yaşayan kadınlardan daha fazla şiddete maruz kalıyor.

Araştırmada ayrıca hiç ruhsal bozukluk belirtisi olmayan kadınların oranı yüzde 43.6, bir belirtisi olanlar yüzde 18.6, iki belirtisi olanlar yüzde 10.5, üç belirtisi olanlar yüzde 7.6 ve dört ve üzeri belirtisi olanlar yüzde 20.3 olarak saptandı. İki belirtiye sahip olmak ruhsal çöküntünün veya sıkıntı yaşandığının da göstergesi sayılıyor.

Ruhsal belirtiler ise kendine güveni kaybetmek yüzde 26.8, keyifsizlik ve durgunluk yüzde 22, karar vermekte güçlük yüzde 19.3, değersizlik duyguları yüzde 7.8, kendini sürekli zorluk altında hissetmek yüzde 10.3 ve işe yaramadığını düşünmek yüzde 11.5 olarak sıralandı.

Araştırmada, eşinden ayrı yaşayan kadınların yüzde 77.8, dul ya da boşanmış olanların yüzde 60, evli kadınların ise yüzde 37.8’nin ruhsal sıkıntı yaşadığı ortaya çıktı.

Araştırma yürütücüsü Doç.Dr. Mehmet Zencir, Denizli’de yapılan araştırmada kadınların şiddet ve ruh sağlığı bozukluğunda ana belirleyici sebebin ekonomik sıkıntı içerisinde olmaları, sosyal güvencelerinin bulunmaması olduğunu söyledi. Doç.Dr. Zencir, "Elde ettiğimiz verilerde eşinin sosyal güvencesi olmayan kadınlarda ruhsal bozukluk belirtisine sahip olma yüzde 46.5, sosyal güvencesi olanlarda ise yüzde 34.3 olarak saptandı" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.