Ramazanda Nasıl Zayıflarım?

Ramazanda nasıl zayıflarım? sözlerini çok mu kullanıyorsunuz? Ramazan'da nasıl zayıflanır? Ramazan'da zayıflamak için neler yapılmalı? İşte Ramazan'sa sağlıklı zayıflama önerileri...

Ramazan ayında oruç tutmanın metabolizmaya pek çok faydası olduğu biliniyor. En başta uzun süre sindirim sisteminin hareketsiz kalması sonucunda beden ciddi bir detoks sürecinden geçiyor. Aynı zamanda dengeli beslenilirse Ramazan’da kilo vermek de mümkün.

Yaz- kış mevsimsiz besinlerden olan sebze çorbaları sindirim kolaylığı sağlayan yiyeceklerdendir. Taze naneli bir yoğurt çorbası da iyi bir seçenektir.

İşte Ramazan'da sağlıklı zayıflama yolları

- Öğünleri tek seferde bitirme
- Yürüyüş
- Gece öğünü (iftardan 2 saat sonra)
- Metabolizmanı hızlandıracak gıdalar tüket
- Kahvaltıda Yumurta Yiyin. ...
- Kahve Tüketin. ...
- Yeşil Çay İçin
- Şeker İlaveli Gıdaları Tüketmeyin.
- Sık Sık Su ve Sıvı tüketin
- Mutlaka Çorba Tüketin
- Baharatları Azaltın
- Sahurda Müsli Tüketin
- Kabuklu Meyveler Tüketin
- Bol su tüket
- Rafine Karbonhidratı Daha Az Tüketin
- Porsiyon Kontrolü Yapın ve Kalorileri Not Edin
- Yanınızda Sağlıklı Yiyecekler Bulundurun
- Probiyotik Takviyeler Kullanın

Ramazan'da Nasıl Zayıflarım?

İftar vakti yemeğe saldırmak, yapılabilecek en büyük yanlışlardan biridir. İftar ve sahur vakitleri, normal şartlarda yemek yenildiğinde kilo almaya yol açabilecek saatlerdir. Özellikle tüm günün açlığıyla yiyeceklere saldırınca, kilo almak kaçınılmaz oluyor. Gece yarısı yemek yemek de aynı şekilde. Fakat bu sırada nasıl beslenmen gerektiğini bilirsen ve belli kurallara dikkat edersen, değil kilo almak fazlalıklarından bile kurtulabilirsin.

MÜSLİ

Müsli; sahurda çok doğru bir karbonhidrat seçimi olacaktır; içine bol miktarda taze doğranmış meyve de ekleyin. Böylece gününüz çok rahat geçer. Tatlıyı iftardan 2 saat sonra yiyin. Tatlıları daha çok sütlü olanlardan; cevizli güllaç, sütlaç tercih edin. Şerbetli ve ağır tatlılardan kaçının.

MEYVELER HER ZAMAN SAĞLIKLIDIR

Kabuklu meyveler, hem tokluk hissini arttırır hem de vitamin desteği sağlar. Bağırsağın da daha iyi çalışmasını sağlayan meyveler zaman zaman bol tarçınlı ılık komposto olarak da tüketilmeli ve bu sayede sıvı desteği de sağlanır.

İFTARI ÇORBA VE KAHVALTILIKLA AÇIN

Ramazan'da nasıl zayıflarım diye düşünüyorsanuz iftarı bir çorba ve hafif kahvaltılıklarla açın.  Bütün gün bekleyen midenizi yavaş ve sakince uyandırın. Ana öğünüyse iftarı açtıktan en az 20 dakika sonra, tercihen 40 ila 1 saat sonra yiyin.

ZAYIFLAMAK İÇİN YÜRÜYÜŞÜ UNUTMAYIN

İftarınızı yaptıktan sonra yapabileceğiniz en iyi şey güzel bir yürüyüş yapmanız. İftardan sonra düzenli olarak 30 dakika yürüyüş  yaparsanız hem sağlığınızı hem de formunuzu koruyabilirsiniz.

SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Oruç saati dışında ortalama 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Hem Ramazan'da hem de normal zamanda suyun önemi büyük. İftarın hemen üzerine bol su içerseniz mide asitini seyreltirebilirsiniz. Bu da hazmı zorlaştırır. İftarı açarken içtiğiniz 1 bardak su yeterlidir. 30–45 dk kadar sonra bolca su içmeye başlayabilirsiniz.

1 - 2 FİNCAN ÇAY TÜKETİN

Siyah çayın beyindeki susama merkezini baskılayıp bize su içmeyi unutturduğunu unutmayın, siyah çayı kesin veya çok açık olarak 1 ila 2 fincan tüketin.

TARÇINLI YOĞURT

Ramazan'da nasıl zayıflamanız ya da zayıf kalmanız gerektiğine dair düşünceniz varsa yoğurt da iyi bir seçimdir. Kan şekerini düzenlemek için bir kase tarçınlı yoğurt ideal olacaktır. İçine lif bakımından zengin böğürtlenler, elma püresi, doğranmış hurma parçacıkları katabilirsiniz.

KURUYEMİŞLER

Kuruyemişleri çoğu kalori bakımından yüksek. Çok az miktarda kabak çekirdeği tüketebilir, Yoğurdunuzun içine chia tohumu katarak  besleyici ve lezzetli bir seçenek ortaya çıkarabilirsiniz.

Sahur, Ramazan günlerinin en önemli vakti. Kilo alıp almayacağınızı sahurda ne yiyip, ne içtiğiniz belirliyor. 



Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı ve kan şekeri düşmesi görülür.

Oruç tutmak sağlıklı insanların metabolik dengesini değiştirmez, ancak şeker hastaları için oruç tutmak son derece sakıncalı olabilir. Şeker hastaları Ramazanda uzun süre aç kalacağından şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması olabilir, felç veya ölüme neden olabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Nisan 2021Yayınlanma Tarihi:02 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.