Oğlum madde bağımlısı

30 yaşındaki, oğlum madde bağımlısı. Tedavi görüyor fakat daha kötüye gidiyor. Ne yapacağı belli olmuyor.

SORU Çok ama çok terliyorum. Bu da bir toplumda otururken kaçma hissi uyandırıyor. Stres yapıyorum.  

CEVAP Aşırı terlemenin neye bağlı olduğu çoğu kez bulunamaz. Bazen ailesel (kalıtsal) olabilir. Aşırı terleme sosyal ilişkileri bozabilir, kaçınma davranışına yol açabilir. Sıkıntılı durumlarda aşırı terleme artarken, kendisi de sıkıntıyı artırır. Nedenleri araştırıldıktan sonra, ne yapılabileceğine karar verilmelidir. Bunun için dermatoloji, nöroloji, psikiyatri bölümlerinde muayene ve gerekirse bu dallardaki hekimlerin birlikte görüşünün alınması uygun olur.

SORU 4 yıldır anksiyate bozukluğu nedeniyle antidepresan kullanıyorum. Defalarca doktor kontrolünde bırakmaya çalışmama rağmen ne yazık ki kurtulamadım. 1,5 hafta önce birden bire kestim. Önceleri baş dönmelerim çok fazlaydı ama geçti. Şu an ise mide ve bağırsak sistemim çok kötü. İlaca tekrar başlamamak için hala direniyorum.

CEVAP Antidepresanlar bağımlılık yapmayan bir ilaç grubudur. Bununla birlikte, aniden bırakıldığında kesilme belirtileri yaşanabilir. Ani den bırakılırsa, baş dönmesi, bulantı, halsizlik gibi kesilme belirtileri görülebilir. Tedavi tamamlanıp ilaç bırakılacağında dozun azaltılarak sıfırlanması gerekir. Kesilme belirtilerinin genellikle bir hafta kadar sonra kendiliğinden geçmesi beklenir. Tedavi açısından ilaç kullanılması gerekmiyorsa, 1.5 haftadan sonra yeniden başlamamak daha doğru olur.

SORU 30 yaşındaki oğlum madde bağımlısı. Tedavi görüyor fakat daha kötüye gidiyor. Ne yapacağı belli olmuyor.

CEVAP Madde bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğu gösterilmiştir. Tedavisi hem güç, hem de zaman alıcıdır. Kişinin çeşitli özellikleri ve çevresi incelendikten sonra uzun süreli bir tedavi planı gerekir. Kişilik özellikleri, bırakma motivasyonu, aile ilişkileri, iş ve arkadaş çevresi, bağımlı olunan maddenin özellikleri, bağımlılık süresi tedaviyi ve sonucu etkileyen etkenlerdir. Maddenin özelliklerine bağlı olarak kişide duygu, düşünme, algılama, davranış alanlarıyla günlük yaşam etkinliklerinde bozulmalar görülür. Tedaviyle kötüye gitmesi beklenen bir durum değildir, fakat bu kişilerin tedaviye uyumları çok düşük olduğundan tedavi uyukunun artırılmasına yönelik girişimlerde bulunulması da önemlidir. Madde bağımlılığında tedavinin ilk aşaması yatırılarak tedavi (arınma, bireysel ve grup psikoterapisi), daha sonra ayaktan bireysel ve grup psikoterapisidir.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

30 YAŞINDAKİ OĞLUM MADDE BAĞIMLISI

DERS ÇALIŞ DEMEKTEN YORULDUM

GÜNDÜZ YAŞADIKLARIMI GECE RÜYAMDA GÖRÜYORUM

CİNSEL İLİŞKİDEN ZEVK ALAMIYORUM

EŞİM AŞIRI TİTİZ

BAZEN DÜNYAM KARARMIŞ GİBİ OLUYORUM

EŞİM ÇOK SİNİRLİ VE İÇİNE KAPANIK

SÜREKLİ EVHAMLIYIM

KIZIM KENDİNE KENDİNE KONUŞUYOR

EŞİMLE ARAMDA 21 YAŞ VAR

AŞIRI SİNİRLENDİĞİMDE KEKEME OLUYORUM

KARIMA KARŞI HİÇ SEVGİM YOK

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Eylül 2021Yayınlanma Tarihi:05 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.