Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir? Kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu nedenle ağrının kaynağını bulmak için, öncelikle kulağın hangi bölümünün ağrıdığını saptamak gereklidir. Kulak ağrısı, kişiyi oldukça fazla rahatsız eden ağrılardandır.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısına ne iyi gelir, Kulak ağrısı hemen hemen çoğu kişide görülen rahatsız edici bir ağrıdır. Kulak ağrısı nedeni genellikle enfeksiyon kaynaklı olabilmektedir.

Kulak ağrısına ne iyi gelir. Öncelikle kulak ağrısı olan kişilerin uzman bir doktora başvurması gerekmektedir. Kulak ağrısı tedavi edilmezse ileride daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Kulak ağrısı olan kişilerin mutlaka doktora gittikten sonra evde de yapılacak ufak önlemlerle ağrı hafifletilebilmektedir.

Kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu nedenle ağrının kaynağını bulmak için, öncelikle kulağın hangi bölümünün ağrıdığını saptamak gereklidir.

Kulak ağrısı sebepleri

Kulak ağrılarının başlıca sebebi enfeksiyonlardır. Kulağın farklı bölümlerinde oluşan enfeksiyonlara, farklı bulgular eşlik edebilir. Örneğin; iç kulak enfeksiyonunda, kulak ağrısının yanında mide bulantısı, baş dönmesi veya kusma gözlenirken, dış kulak enfeksiyonlarında kulak kepçesinde ya da yolunda şişlik, kızarıklık ve kaşıntı gözlenebilir. Orta kulak enfeksiyonlarında ise zaman zaman ateş ya da kulakta doluluk hissi vardır.

Kulak ağrısı neden olur?

Özellikle çocuklarda gözlenen kulak ağrılarının en sık gözlenen nedeni orta kulak enfeksiyonlarıdır. Soğuk algınlığından sonra, çocukların aile hekimlerine getirilmesinin en yaygın ikinci nedeni orta kulak enfeksiyonlarıdır. Orta kulak enfeksiyonları tıp dilinde otitis media olarak adlandırılır. Yapılan bir çalışmaya göre 3 yaşından küçük çocukların %30’u her yıl otitis media nedeniyle doktora götürülür. Hatta, 3 yaşına gelinceye kadar çocukların %80 ile %90’ı akut otitis media geçirmiştir. Orta kulak enfeksiyonu, 6-15 ay arasında sıklıkla gözlenirken, 5 yaş sonrasında görülme sıklığında ciddi bir düşüş olur. Yuva ve kreşlere giden çocuklar daha fazla risk altındadır. Orta kulak enfeksiyonu çocuklar kadar olmasa da, yetişkinlerde de gözlenebilir.

Kulak ağrısına ne iyi gelir,

•    Kulak ağrısının yoğunlaştığı dönemler ağır aktivite ve egzersizlerden kaçınmak gerekmektedir.

•    Kulağın zarar göreceği şekilde dışarıda içerisine hava girmesini önlemek için kışın bere kullanılabilir. Yazın ise ağrıyan kulağa doktor tavsiyesiyle bir tıkaç kullanılabilir. Bu tıkacın temiz olduğundan emin olmak gerekmektedir. Doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır çünkü mevcut kulaktaki enfeksiyonu daha da kulak içine taşınmasına neden olabilir.

•    Kulak temizlerken özellikle sert cisimlerle kulağın temizlenmemesine özen gösterilmelidir. Kulak çubuğu kullanmak ve yanlış kullanmak kulağın yapısına zarar vermektedir.

•    Banyo esnasında, yüzme gibi aktivitelerde kulağa su kaçırmamaya özen gösterilmelidir.

•    Uzman bir doktor önerisi olmadan kulak damlası kullanılmamalıdır. Kulak damlası kulakta gelişen enfeksiyona özel verilmektedir. Bu durumda enfeksiyonun ne tür enfeksiyon olduğunu bilmeden kullanmak sakıncalıdır. Kişinin ağrısına iyi gelmez tam tersi daha da ilerletebilir bu durumu.

•    Kulak ağrısına ne iyi gelir, bitkisel tedavilerden destek alınabilir. Uzman bir doktora göründükten sonra bu tedaviler doktora danışarak uygulanabilir.

1.    Nane: Antibakteriyel özellik taşıdığı için kulak için faydalıdır. Kaynatılıp soğutulan nane suyunu birkaç damla ağrılı kulağa damlatabilirsiniz

2.    Soğan: Antiseptik ve antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Soğanı kaynatıp soğuttuktan sonra ağrılı kulağa bir kaç damla uygulayabilirsiniz.

3.    Sarımsak: Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Ağrılı kulağa uygulanabilir fakat uygularken aşırıya kaçmamak çok önemlidir.

4.    Zencefil: Taze zencefilin suyunu ağrılı kulağa birkaç damla olarak uygulayabilirsiniz.

5.    Zeytinyağı: Ağrılı kulağa birkaç damla uygulanabilir.

Kulak ağrısına ne iyi gelir, yukarıda bahsedilen önlemler evde alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. Bu önlemler uzman bir doktora başvurduktan sonra evde alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır.

Çocuklarda Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çocuklarda kulak ağrısı çocukların günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuklarda kulak ağrısının temel nedeni için mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Uzman bir doktora başvurduktan sonra önlemlerin alınması önerilmektedir.
Çocuklarda kulak ağrısını tedavi edilmezse ileride daha kötğ durumlara neden olabilmektedir. Bu tarz ağrılarda ağrıyı hafife almadan uzman bir doktordan destek almak gerekmetedir.

Kulak ağrısının sınıfları

Kulak ağrılarının bir diğer sınıflandırılması ise ağrının primer ya da sekonder olmasına göre yapılmaktadır. Kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı, orta kulak ve iç kulak hastalıklarında ortaya çıkan ağrıya, primer (birincil), diğer organların hastalıklarında ortaya çıkan ağrıya ise sekonder (ikincil) ya da yansıyan kulak ağrısı denilmektedir.

Primer kulak ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

- Kulak kepçesinde; Travma, kan toplanması (hematom), kıkırdak iltihaplanması (perikondrit), yanık ve donma, tümörler

-  Dış kulak yolunda; İltihaplanma, yabancı cisim, kulak kiri, zona, travma, tümörler

- Kulak zarı ve orta kulakta, kulak zarı yırtılmaları, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı toplanması, kulak arkası havalı boşlukların iltihabı (mastoidit) östaki tüpü tıkanıklığı

Sekonder –yansıyan kulak ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

- Çene eklemi hastalıkları
- Ağız içi ve boğaz enfeksiyonları
-  Diş kökenli hastalıklar
- Bademcik enfeksiyonu ve absesi
- Farenjit
- Ağız içi yaraları
- Bademcik ve geniz eti ameliyatı
- Tümörler
-  Gırtlak kanseri
- Yemek borusunda yabancı cisim
- Yemek borusu tümörleri
- Mide fıtığı
- Akciğer enfeksiyonları ve tümörler

Sekonder kulak ağrılarında altta yatan bazı hastalıklar hayati önem taşıdığından, geçmeyen kulak ağrılarında ve kulak ağrısı dışında başka semptomlar da olduğunda muhakkak uzmana başvurulmalıdır.

Kulak ağrısına ne iyi gelir?

Kulak ağrısının tedavisi, altında yatan sağlık problemine göre değişmektedir. Sekonder kulak ağrılarında altta yatan sağlık problemi çözüldüğünde kulak ağrısı da biter. Primer ağrılarda da ağrının sebebine göre farklı tedavi veya uygulamalar yapılabilir. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz gibi çoğu uçak seyahatinde karşılaşılan ağrı geçici bir durumken, enfeksiyon nedeniyle kulak ağrısı yanında ateşi de getirebilir.

Kulak ağrıları enfeksiyon nedeniyle oluşuyorsa kulak burun boğaz hekimleri gerekli gördüğü takdirde uygun antibiyotikleri reçete ederler. Antibiyotiğin belirtilen sürede ve zamanında alınması tedavinin başarısı ve hastalığın tekrarlamaması açısından çok önemlidir. Her enfeksiyon bakteriyel olmadığı için bazı durumlarda antibiyotikler işe yaramaz. Bu nedenle doktorunuz virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotik reçetelemeyebilir. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi için ısrarcı olunmamalıdır.  Kulak ağrısı dışında burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerji semptomları yaşıyorsanız, doktorunuz size antihistaminik ya da dekonjestan tarzı ilaçlar reçeteleyebilir.

Doktorunuz kulak ağrısında sadece hap değil kulak damlası da önerebilir. Bunun haricinde doğrudan eczaneden alabileceğiniz ya da evde hazırladığınız ilaçlar kulak ağrısını hafifletebilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Temmuz 2021Yayınlanma Tarihi:03 Şubat 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.