Kışın evde bebeğinizi eğlendirmenin yolları

Soğuk havalarda sürekli dışarıya çıkılamadığı için evde nasıl vakit geçireceğimizi, çocuklarımızı kapalı ortamlarda nasıl oyalayacağınızı araştırdık.

Soğuk havalarda sürekli dışarıya çıkılamadığı için evde nasıl vakit geçireceğimizi, çocuklarımızı kapalı ortamlarda nasıl oyalayacağınızı araştırdık.

cocuk_eglendirme

Yaz aylarının o güzel havaları, açık alanların, parkların, deniz kenarındaki oyunların hepsini önümüzdeki yaza kadar rafa kaldırmak ve çocukların içindeki enerjiyi bastırmak kolay değil. Üstelik kışın soğukların etkisiyle hep kapalı alanlardayız ve eve geldiğimizde de çocukları bu kapalı alanlarda zapt etmek, oyalamak, eğlendirmek durumundayız. Ancak sağlıklı bir programlama yapabilirsek hem çocuklar hem de biz yetişkinler, çok eğlenceli zamanlar yaşayabiliriz. Bu anlamda kış günlerinin çok yararlı olduğunu ve çocuklarla aramızda yeni iletişim köprüleri kurabileceğimizi de göreceğiz. Birlikte zaman geçirmek, oyunlar oynamak çocuklarla aramızdaki bağlarımızı güçlendireceği gibi, bize onları daha çok tanıma ve eğitme fırsatı da sunacaktır. Düşündüğümüzde aslında yapılabilecek pek çok etkinlik olduğunu fark etmek hoş olabilir. Peki, kısa ve karanlık kış günlerinde, erkenden evlere kapandığımızda neler yapabiliriz?

TOMBALA

Televizyonsuz ve bilgisayarsız günlerde biz yetişkinlerin çok iyi bildiği ama son yıllarda neredeyse sadece yılbaşlarında oynadığımız “Tombala” oyunu artık akşamların eğlenceli bir etkinliği olabilir.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Bu oyun özellikle küçük yaş çocuklarına sayıları öğretmenin en güzel yoludur. Birlikte olmanın tadını çıkarmak, içimizi karartan televizyon haberlerinden uzaklaşmak ve çocuklarla beraber eğlenmek için önerdiğimiz bir oyundur.

İSİM- HAYVAN- BİTKİ

Yine eskilerde, çocukların severek oynadığı oyunlardan biri de “İsim-hayvan-bitki- şehir bulma” oyunudur. Çocukların hem çok eğlendiği hem de değişik bilgileri öğrendiği bir oyundur. Çocuğun düşünme, dikkat toplama, hayal etme, organize olma gibi pek çok zihinsel faaliyetini geliştirir. Biz yetişkinler bu oyunda değişik isimler, şehirler, bitkiler ve hayvanları çocuklarımıza kolaylıkla öğretebilir ve onların genel kültür olarak zenginleşmelerine yardımcı olabiliriz.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

PUZZLE Önereceğimiz diğer bir oyun, “puzzle” olacak. Birçok yönden inanılmaz bir eğitim aracıdır ve çocukların özellikle dikkatlerini toplama, başladığı işi bitirme, algılama, parçalardan bütüne bulaşma gibi pek çok yönden gelişmelerini sağlar.

KULAKTAN KULAĞA

“Kulaktan kulağa” oyunu da yine biz yetişkinlerin çok iyi bildiği ve çocukken çok oynadığı oyunlardan biridir. Aile ortamlarında çok eğlenceli bir oyundur ve sonuçlar özellikle çocuklarınızı çok güldürebilir.

SOĞUK-SICAK OYUNU

“Soğuk-sıcak oyunu” da tüm aileyi eğlendirecek müthiş bir oyundur. Oyunda küçük bir eşya bir yere saklanır ve aile üyeleri ya karşılıklı takımlar halinde ya da bireysel olarak saklanan eşyayı bulmaya çalışırlar. Eşyanın bulunduğu yere yaklaşıldığında ılıktan başlayarak bulunulan yerin eşyaya yakınlığına göre sıcağa kadar değişik tepkiler verilerek arayan kişinin eşyayı bulmasına yardımcı olunur. En kısa zamanda bulan kişi ya da takım yarışmayı kazanır.

BİRLİKTE PASTA, KEK, KURABİYE YAPMAK

Evde beraber pasta, kek, kurabiye yapmak da çocuklar için çok keyifli bir etkinliktir. Hem bir şey üretme hem de gerçekten mutfak konusunda yeni şeyler öğrenme bakımından çocuklara eşsiz bir deneyim kazandırır.

UZUN AKŞAM YEMEĞİ SOHBETLERİ

Bildiğimiz gibi akşam yemekleri özellikle ülkemizde aileler için önemli bir yere ve işleve sahiptir. Tüm ailenin bir arada olması çocuklar için çok anlamlı bir işleve sahiptir. Akşam yemeği masasını çocuklara yemek yedirilen bir yer olarak görmeyip, keyfili sohbetlerin yapılması için çocukların ve anne babanın gün içinde neler yaptıklarını anlatmaları, dertleşmeleri ve yaşadıkları sorunlara çözüm üretmeleri açısından bir zemin olarak düşünmek gerekir.

BİRLİKTE KİTAP OKUMAK

Aile olarak birlikte kitap okumak da önemli bir etkinliktir. Bu, çocuklara kitapları sevdiren güzel bir davranıştır. Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanması için okula giden çocukların kitap okuduğu ve ailenin diğer üyelerinin dinlediği küçük kitap sohbetleri çok yararlıdır. Çocukların okuma hızını artırmak, kelime dağarcıklarını geliştirmek ve güzel konuşma becerilerini geliştirmek için bulunmaz bir fırsattır.

BİRLİKTE MAKET YAPMAK, HAMUR OYNAMAK, DİKİŞ DİKMEK

Bu tarz aktiviteler, çocukların motor becerilerini geliştirir. Ayrıca kendi ürettikleri, diktikleri oyuncaklarla oynamaları onlara çok daha keyifli gelir. Kız ve erkek çocukları kendi oyuncaklarını oluşturabilir, anne-baba yardımıyla kesip dikebilirler. Bu etkinlik özgüvenlerini de geliştirme açısından son derece yararlıdır.

BİRLİKTE MÜZİK DİNLEMEK VEYA DANS ETMEK

Ailede müzik aleti çalmayı bilen varsa, onun yol göstericiliği ile birlikte şarkı söylemek ve dans etmek onlar için en eğlenceli etkinliklerden biridir.

CANLANDIRMA OYUNLARI

Bu oyun aileden birinin bir olayı ya da bir kişiyi hareketlerle ve seslerle canlandırdığı, diğerlerinin de onun kim olduğunu bulmaya çalıştıkları bir etkinliktir. Çocuklar çok eğlenir ve yorulurlar. Enerjilerini boşalttıkları için de uykuya geçmeleri kolay olur. Tüm bu oyunlar ve sizin yaratıcılığınızla geliştireceğiniz daha birçok oyun, evde keyifli zaman geçirmenin güzel ve yararlı yöntemleri olabilir. Ancak asıl önemli olanın çocuklarla beraber olmak, onlara zaman ayırmak ve onları tanıyıp davranışlarına yön vermek olduğu unutulmamalıdır. Her oyun aynı zamanda iyi bir eğitim aracıdır. Evde yapılacak hiçbir şey olmasa bile televizyon seyrederken dahi çocuklarla birlikte olmanın tadı çıkarılabilir. Çocukların sevdiği ve yaşlarına uygun programlar, kanallar seçilerek birlikte televizyon izlenebilir, karakterler üzerine konuşularak vermek istediği mesajlar vurgulanabilir. Bütün mesele durumu nasıl gördüğünüzle ilgilidir. Kış aylarını eve kapandığınız sıkıcı zamanlar olarak mı görüyorsunuz, yoksa tüm ailenin bir arada olduğu ve özellikle çocuklarla beraber harika zaman geçirilecek dönemler olarak mı? HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.