Kalp hastaları sıcak havaya dikkat

Kalp hastaları güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde dışarı çıkmayın!

Kalp hastaları güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde dışarı çıkmayın!

kalphastalikAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersel Onrat, yaz döneminde hava sıcaklıklarında yaşanan artışın kalp rahatsızlıkları olan kişileri ve tansiyon hastalarını çok fazla etkilediğini belirterek, bu hastalıkları olan kişilerin güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde dışarı çıkmalarının sakıncalı olduğunu bildirdi. Onrat, sıcak havaların sadece kalp hastalarını değil tüm canlıları etkilediğini kaydetti. İnsanlarda da yeni doğan bebekten, en yaşlı insana kadar herkesi etkilediğini ifade eden Onrat, şöyle konuştu: "Tabi ki bu etkilenme kalp hastalığı ve tansiyon yüksekliği olan hastalarda daha fazla oluyor. Yaz döneminde hava sıcaklıklarında yaşanan artış, kalp rahatsızlıkları olan kişileri ve tansiyon hastalarını çok fazla etkiliyor. Bu hastalıkları olan kişilerin güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde dışarı çıkmaları sakıncalı. Sabah ve akşam saatlerinde çıkmalarını öneriyoruz. Sıcak havalarda vücudun sıcaklığını dengelemek amacıyla derinin nemli tutulması amaçlı olarak normalden daha fazla ter ürettiğini ve bunun için cildin nemli tutulması gerekiyor." Derinin altında kan akımının fazla olduğuna dikkati çeken Onrat, bu kan akımını sağlamak için kalbin fazla çalıştığını anlatarak, "Kalp hastalarının daha fazla kalp çalışmasını sağlayacak gücü olmadığı için yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkıyor, daha küçük eforlarla göğüs ağrıları oluyor. Bu nedenle kalp rahatsızlıkları bulunanlara, zorda kalmadıkları sürece sıcağa çıkmamalarını öneriyoruz” diye konuştu.

İLAÇ KULLANIMI

Onrat, terleme sonucu insan vücudundan su ve tuz atılımı gerçekleşmesi nedeniyle su ve tuz dengesinin değiştiğini anımsatarak, şöyle devam etti: "Bu da su ve tuz açığını ortaya çıkarıyor. Eğer hastalar, sıcakla birlikte vücuttan atılan su ve tuz açığını yiyecek ve içeceklerle gidermezler ise baş dönmesi, göz kararması ve bayılmalarla karşılaşabiliyorlar. Bu nedenle yaz aylarında içtiğimiz içecek (su, ayran, süt, gazoz gibi) artırmamız gerekiyor. Bu sadece kalp hastaları için değil tüm sağlıklı bireylerde de geçerlidir. Yüksek tansiyon hastaların kullandıkları ilaçlarda da bir takım şikayetlerin ortaya çıkması halinde, ilaçların mutlaka doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. Yaz aylarında sıcakla beraber kan damarları genişliyor ve kan basıncı (tansiyon) bir miktar düşebiliyor. Yüksek tansiyon hastalarının birçoğu da damarları gevşetici ve genişletici ilaç aldığından sıcakla beraber tansiyon ilaçlarının etkinlikleri artabiliyor." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:04 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.