ÇOCUKLAR NASIL KARAR VERİYOR

Hürriyet

Geleceğin yöneticileri branşlarını belirleyerek mesleklerini seçiyor. Çocuğunuz neye göre geleceğini nasıl belirliyor.


Bir internet sitesi10 yaşındaki çocukların iş hayatı ile ilgili düşüncelerini, ileride hangi mesleği yapmak istediklerini ve 10 yıl sonra kendilerini nerede hayal ettiklerini araştırdı. 

Kolejde okuyan yaklaşık 200 çocuğa özel bir formatta hazırlanmış özgeçmiş doldurtuldu.

Özgeçmişlerden elde edilen sonuçlara göre, çocuklar hala en fazla doktor, mimar, bilim adamı, öğretmen, polis ve futbolcu olmak istiyor. Fakat bir farkla... Artık çocuklar mesleklerinin yanı sıra branşlarını da tercih ederek kalp cerrahı, müzik öğretmeni gibi net meslek hedefleri koyabiliyorlar.
www.secretcv.com tarafından yapılan araştırmaya göre, çocukların bir mesleğe yönelmesinde yetenekleri ve o mesleğin unsurlarına karşı ilgi, sevgi duymaları büyük önem taşıyor.

Ankete katılan çocukların hemen hemen hepsi ileri dönem hedeflerine ulaşmak için çok çalıştıklarını ve kendilerine verilen ödevleri eksiksiz yaptıklarını belirtiyor. Ayrıca, hedeflerine ulaşmak için okul dışında da ek eğitim desteği almaktan geri kalmıyorlar.

Anketten çıkan bir başka ilginç sonuç da yarının iş hayatını yönlendirecek çocukların iş hayatını "sıkıcı, yorucu, zor ve yoğun" olarak tanımlamaları. Bunun yanı sıra ekonomik durumun oldukça farkında olan çocuklar iş bulmanın zor, maaşların ise az olduğunu düşünüyor.

Çocukların bir çoğu ileride kendilerini ünlü, başarılı görmek istiyor. Ankete katılanların büyük çoğunluğu ise mesleklerini yurt dışında yaparak başarı kazanmayı hayal ediyor.

DOKTORLUK HALA GÖZDE AMA ARTIK BRANŞ TERCİHİ DE YAPILIYOR

Çocuklara ileride hangi mesleği yapacakları sorulduğunda hala en gözde mesleklerin doktor, mimar, bilimadamı, öğretmen ve futbolcu olmak olduğu görülüyor. Fakat yeni nesil, bir önceki nesilden farkla meslek tercihini belirtirken sadece mesleğini değil, branşını da söylüyor. Örneğin sadece doktor olmak istiyorum değil, kalp cerrahı olmak istiyorum, öğretmen olmak istiyorum değil, müzik öğretmeni olmak istiyorum ya da mimar olmak istiyorum değil, iç mimar olmak istiyorum diyor. Bu da çocukların meslekler hakkında bilinç kazandığının en büyük göstergesi olarak görülüyor. Çocukların yüksek oranda tercih ettiği diğer meslekler arasında ressam olmak, veterinerlik, basketbolcu olmak, aşçılık ve astronotluk bulunuyor.

Çocukların mesleki tercihlerini yaparken ilgi alanlarını ve yeteneklerini göz önünde bulundurdukları görülüyor. Örneğin tasarımcı olmayı tercih edeceğini söyleyen çocuklar resim yapmayı sevdikleri için bu yönde bir tercihte bulunduklarını, öğretmen olmak isteyen kendi yaşlarındaki çocukları eğitmekten zevk aldığı için istediğini, proje müdürü olarak görev almak isteyen bir çocuk ise çok yönlü düşünebilme özelliğinin kendisini bu mesleğe yönelttiğini belirtiyor. Çocuklar ayrıca bu özelliklerini kendilerini diğer arkadaşlarından ayıran özellikler olarak da tarif ediyor.

ÇOCUKLAR FARKINDA: BAŞARININ YOLU ÇALIŞMAKTAN GEÇER

www.secretcv.com'un özgeçmişini dolduran öğrenciler başarıya ulaşmak için şimdiden çok çalışmaları gerektiğinin farkında. Kendilerine "hayal ettiğin mesleğe ulaşmak için ne yapıyorsun?" diye sorulduğunda, çok çalıştıklarını ifade ederek, derslerine çok çalıştıklarını, ödevlerini eksiksiz yaptıklarını, sınavlarından iyi notlar aldıklarını belirtiyorlar.

Bunun yanı sıra çocuklar hayallerindeki mesleğe ulaşmak için özel çalışmalar yapmaktan ve eğitim almaktan geri kalmıyor. dansçı ve oyuncu olmak isteyen dans ve tiyatro kurslarına gidiyor, küçük kuzenlerine dans öğretiyor, Veteriner olmak isteyen hayvanlara yardım ediyor, polis olmak isteyen maceralı işlere katılıyor, polisleri araştırıyor, yazar olmak isteyen kitap okuyup, günlük yazıyor...


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.