Çocuk gelişiminde 3 yaş dönemi

3 yaş,cinsel gelişim,psiko-motor,çocuklarda sosyal gelişim,çocuk gelişimi hakkında bilgi,çocuklarda 3 yaş dönemi

Çocuğun fiziksel ve psikolojik yapısında nasıl gelişmeler oluyor? İşte çocuk gelişiminde 3 yaş dönemi.

Bebeğiniz üç yaşına gelene kadar gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak gözle görülür bir şekilde gelişme gösterdi. Bundan sonra da bebeğiniz gelişiminde belki önceki süreç kadar belirgin olmasa da yine çok büyük adımlar atacak. Uzman Pedagog Elif Koca’ya  3-4 yaş arasındaki çocukların gelişim süreçlerini sorduk.

0-6 YAŞ GELİŞİMİ HAKKINDA BİLGİ

PSİKO-MOTOR GELİŞİMİ

* Yardımsız yemek yemeye başlar. * Çizgi üzerinde yürür. * Daire etrafında döner. * Tek ve çift ayakla sıçrar, atlar. * Üç tekerlekli bisiklet sürer. * Merdiven inip çıkar. * Kendi soyunabilir, giyinmek için yardıma ihtiyaç duyar. * Büyük butonları açıp kapayabilir. * Pastel, mum boya gibi kalın boyalarla boyama yapabilir.

ÇOCOĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

ZİHİNSEL GELİŞİM

* Yaşını, adını ve soyadını bilir. * Temel renkleri tanır. * Basit sorumluluk üstlenebilir. * Çok meraklıdır. * Sürekli neden, neden, kim, kim, o kim gibi sorular sorar. * Dikkat süresi 3- 4 dakikadır. * Sevdiği hikayeleri tekrar tekrar okutur. * Anladığı kısa hikayeleri ve hayallerini anlatır. * Ezbere kısa şiir okuyabilir. * Düşüncelerini kelimelerle açıklar.

ÇOCUĞUNUZ DEPRESYONDA OLABİLİR

DİL GELİŞİMİ * Yaklaşık bin kelimelik kelime hazinesi vardır. * Basit cümlelerle konuşur. * Gramer kurallarına uygun konuşabilir. * İsteklerinden bahsetmeyi sever. * Kendi kendine konuşur. * Arkadaşlarıyla birlikte oynarken de kendi kendine konuşur. * Dilin temel yapılarını öğrenmeye başlar. * Konuşma hataları, dilbilgisi yanlışlıkları azalarak devam eder. * Yağmur-yaamuy örneğindeki gibi r, j, s gibi harfleri çıkarma da zorlanabilir. * Maymun-mannun ya da kelebek-kebelek örneklerindeki gibi bazı kelimeleri yanlış kullanabilir. SOSYAL GELİŞİM * Anne ve babasını örnek alır. Onların yaptıkları gibi yapar, konuştukları gibi konuşur. Giydiklerini giymek ister. * Telefona cevap verir. * Büyüklerden onay almak ister. * Sınırlamaları sürekli test eder. * Sıklıkla yalnız oynamayı tercih eder. * Hayali oyunlar oynayabilir. * Diğer çocuklarla oyunlar kurar. * Sırasını bilir. * Başkalarıyla birlikte oynamaya başlar. * Başkalarıyla olmaktan hoşlanır. * Sosyal gelişimin hızlı olduğu bir dönemdir. * İletişime hızlı girebilir. * Beceri gerektirmeyen grup faaliyetlerinden sever. * Sözel istekleri yerine getirir, yardımcı olur.

DUYGUSAL GELİŞİM

* Topluluk içinde kendinden beklenen uygun davranışları gösterir. * Duyguları inişli çıkışlıdır. * Çok hızlı duygu değişikliği yaşayabilir. Örneğin bebeğini severken vurmaya başlayabilir. * Ağlama nöbetleri ve tutturmaları olabilir. * Yabancı olduğu nesne ve faaliyetlerden korkabilir. * Bazen bebek gibi davranabilir. * Rüyaları hakkında konuşmaya başlayabilir. * Kendinden emin görünür. * Konulan sınırlar dışı davranabilir. * Negatif ve küstah olabilir. * Kontrollü özgürlüğe ihtiyacı vardır.

CİNSEL GELİŞİM

* Cinsiyetini bilir. * Arkadaşlarının cinsiyetini bilir. * Cinsiyetine uygun oyuncaklara ve kıyafetlere yönelmeye başlar. * Özellikle kız çocukları annesinin ayakkabılarını ve makyaj malzemelerini kullanmak ister. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:13 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.