Çatal kaşığın tadı

Kaşık, çatal ve bıçak sadece yemek yediğimiz nötr araçlar değil. Son bir araştırmaya göre bunlar tat alma deneyimimizi de etkiliyorlar.

Kaşık, çatal ve bıçak sadece yemek yediğimiz nötr araçlar değil. Son bir araştırmaya göre bunlar tat alma deneyimimizi de etkiliyorlar.

catalkasikMesela yoğurt hafif plastik kaşıkla daha lezzetli algılanırken, bıçakla yenen peynir, çatalla yenilene kıyasla daha tuzlu algılanıyor. Ayrıca çatal kaşığın rengi de önemli. Yemek yerken sadece ağzımızı ve damağımızı değil, gözlerimizi ve ellerimizi de kullanıyoruz. Bu yüzden çatal bıçağın rengi, görünüşü ve ağırlığı da yediklerimizin tatlarını etkiliyor diyor Oxford Üniversitesi’nden Charles Spence. Çatal bıçağın tam alma duyusunu ne şekilde etkilediği tam olarak bilinmiyorsa da, diğer alanlardan bilinen duyguların yemeğe aktarılabildiği tahmin ediliyordu. Mesela genelde olumlu duygular uyandıran bir renk, yemeklerde de aynı etkiyi yapabilirdi. Diğer bir açıklama da yaşanmış somut deneyimlere uzanıyor. Kırmızı örneğin olgun meyveye özgü bir renktir, dolayısıyla da diğer bağlamlarda tercih edilebilir. Fakat bu şekilde belli bir beklenti de yaratılır. Yemeğin “Donanım ve yazılımı” arasındaki bağlantıyı bulmak isteyen Harrar ve Spence, katılımcılarla üç test gerçekleştirerek bu sonuca varmış.. Sonuçlar, duyguların diğer alanlardan aktarıldığı açıklamasıyla ters düştüğünü gösteriyor. Araştırma, ağır çatal kaşıkla yemenin, yiyeceklerin daha “kaliteli” algılanmasını gösteren çalışmalarla da örtüşmüyor. Hafif kaşık yoğurdun daha kıvamlı/katı algılanmasına yol açıyor. Testte, beyaz kaşıkla yenilen beyaz yoğurt, pembesine kıyasla daha tatlı, daha lezzetli ve daha pahalı olarak algılanmış. Siyah kaşıkla ise tamamen aksi bir sonuç çıkmış. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:16 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.