Bu sendrom sizi de tehdit ediyor olabilir

İş dünyasında üst-düzey yöneticilerin, başarılarının yanında ruhsal ve fiziksel sağlıklarına da önem vermeleri gerekiyor.

İş dünyasında üst-düzey yöneticilerin, başarılarının yanında ruhsal ve fiziksel sağlıklarına da önem vermeleri gerekiyor.

busendromAmerika’da yapılan bir araştırmaya göre, ekonomik dalgalanmalarda yöneticilerin yalnızca ruh hali değil fizyolojik özellikleri de altüst oluyor. Ülkemizdeki piyasa koşullarını dikkate aldığımızdaysa, yöneticilerin sağlığına özen göstermesi bir lüks değil zorunluluk haline geldi. Türkiye’de bir üst-düzey yöneticinin bulunduğu konum nedeniyle özel risk taşıdığı bazı sağlık tehditleri mevcut;

STRES VE DEPRESYONU KOLAYCA YENEBİLİRSİNİZ

1)STRES VE KAYGI SENDROMU: Yarının ne olacağı konusunda kaygı içinde olan yöneticiler, doların yükselmesi, hammadde fiyatlarının artması, tüketici çekişinin azalması gibi bir çok değişkenle boğuşuyor. Dolayısıyla sene başında oluşturulan bütçe rakamlarını tutturup tutturamama kaygısı metabolizmayı olumsuz etkiliyor. Gün içerisindeki son dakika problemleri de cabası. Günlük sorunlarla boğuşmalardan ortaya çıkan ani ruhsal ve fizyolojik tahribat bünyeyi yoruyor. 2) HAREKETSİZ YAŞANTI: Yaşam kalitesini yükseltmek ve bünyemize genç yaşta başlayarak yatırım yapmak önemli. Saatlerce süren iş toplantıları, internetin her yerde olmasıyla beraber mesaisiz çalışma temposu, sık seyahatler nedeniyle fiziksel kondisyon için ayrılacak zamandan çalınması aslında sermayeden yemekle aynı anlama geliyor. Sağlık uzmanlarının söylediğine göre “Günlük egzersizin azalması ile diyabet, yüksek kolesterol ve bunların yol açtığı damar hastalıkları rahatsızlıklara yakalanma riski artmaktadır. Bunun ilk belirtileri olarak karaciğer yağlanması, insülin direnci, kolesterol, trigliserid yükseklikleri görülebilir. Bu yüzden yapılacak kontrollerin özellikle kalp-damar hastalıkları açısından da detaylı olması önemlidir.” 3) BESLENME BOZUKLUKLARI: Günlük koşturmaca esnasında basit ve hızlı hazırlanan sağlıksız yiyeceklerin tüketilmesi, öğün atlamaları, çok geç akşam yemeği yenilmesi gibi durumlar da, üst-düzey yöneticileri için maalesef hayatın gerçekleri. Son dönemde sağlıklı beslenmeyle ilgili akıllı telefonlar üzerinden birçok uygulama piyasaya sürüldü, ayrıca bu alana birçok şirket yatırım yaptı. Vakit darlığı çeken yöneticiler için bu seçenekler değerlendirilebilir. 4) UYKU BOZUKLUKLARI: Kafasında bitireceği işleri olduğu için uyuyamayan birçok yönetici son dönemde maalesef uyku ilaçlarına başvuruyor. Bunun için yatmadan önce stresli düşüncelerden az da olsa uzaklaşmak iyi gelecektir. Ayrıca şu işi bitirmeden yatmayayım psikolojisiyle yapılan işler aslında bir sonraki gününüzün rutininde enerji düşüklüğüne sebep olabilir. 5) ERKEN TANI İÇİN DÜZENLİ KONTROL: Unutmamak gerekir ki bünyemiz de bir mekanizma. Bedenimizin doğru ve problemsiz çalışıp çalışmadığı belli aralıklarda kontrol edilmeli. Yoğun iş temposunu öne sürüp bu sorumluluktan kaçmak ya da ertelemek bazı hastalıkların erken tanı şansını sıfırlamamıza neden olabilir. Sağlık uzmanları tüm bunlara ek olarak tebessüm ve pozitif yaklaşımın da insan sağlığında hayati önem taşıdığını söylüyor. William Shakespeare “İnsanın iyisi, talihin kötüsünde belli olur.” sözü de buna ithafen söylenmiş bir söz. Üst-düzey yöneticiler hem yönettiği ekibin motivasyonunu yukarıda tutabilmek için hem de krizi yönetebilmek için her felakette bir fırsat da görebilmeli. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:24 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.