Alzheimer hastası olanlara bakım önerileri

Prof. Dr. Gülten Kaptan, Alzheimer hastası olanlara basit, uygulandığında hayatı çok kolaylaştıracak önerilerde bulunuyor.

Prof. Dr. Gülten Kaptan, Alzheimer hastası olanlara basit, uygulandığında hayatı çok kolaylaştıracak önerilerde bulunuyor.

Mevcut verilere göre, yaklaşık her 10 aileden birinin Alzheimer hastası olan bir akrabası bulunuyor. Ve bu hastaların büyük çoğunluğu evde yaşıyor. Evde yaşayan hastaların bakımı ise daha çok tam gün ya da kısmi olarak aile üyeleri tarafından yapılıyor. Bakım gereksinimi duyan Alzheimer hastalarının bakımı ise her zaman kolay olmuyor. Prof. Dr. Gülten Kaptan, Alzheimer hastası olanlara basit, uygulandığında hayatı çok kolaylaştıracak önerilerde bulunuyor. Yaklaşık bir haftalık bayram tatili süresince Alzeihmer hastası olan yaşlılarla bir arada kalacak olanların güçlükleri ve yardım gereksinimlerinin bu sürede artacağına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülten Kaptan, hastalığı tümüyle ortadan kaldıran bir tedavi ortaya çıkana kadar Alzheimer hastalarının bakım gereksinimlerinin devam edeceğini söyledi.

ALZHEIMER HAKKINDA HER ŞEY

Basit gibi görünmekle birlikte, Alzheimer’li hastaya bakan yakınlarını da rahatlatacak bazı basit tekniklerin olduğunu hatırlatan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Kaptan, bu tekniklerin rutin bakım haline getirildiğinde her iki taraf için de günlük yaşamın çok daha kolaylaşacağını kaydetti. Basit ama hayatı hem hasta hem de bakan kişi için çok daha kolaylaştıracak önerileri Prof. Dr. Gülten Kaptan şöyle sıralıyor. - Bakım verirken açıklama yapın, ondan beklentilerinizi liste halinde yazarak verin - Odasında mutlaka saat ve takvim bulundurun bu uyumunu kolaylaştıracaktır - Ev içinde kullanım alanlarına, örneğin banyo, mutfak vb. gibi tanımlayıcı etiket yapıştırın - Hijyen ve giyinmesinde bağımsız bırakın, sadece gözleyin, sıkan, çıtçıtlı, düğümlü giysiler                     giymesin, - İletişiminiz sırasında hep sizi görecek şekilde, göz göze konuşun - Banyo yaparken gerekmedikçe kontrol etmeyin - Kişisel giysilerini ona ait bir dolap ya da dolap bölmesinde saklayın, bu hastanın da sizin de     işinizi kolaylaştırır - Hastanın da yiyeceklerini seçmesine izin verin - Yutma güçlüğü olup olmadığını gözleyin - Yatağının yanında ilaç bulundurmayın ve yutamayacağı büyüklükte ilaçlar vermeyin - Sıvı almasını teşvik edin, bu tuvalet ihtiyacını da kolaylaştıracaktır Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.