8 yaşındaki kızım geceleri evde dolaşıyor

Benim 8 yaşında 2 ye giden bir kızım var. Bu aralar yaklaşık 15 gün kadardır gece şiddeti denen bir hastalık varmış şimdi geceleri 1 kere uyanıp evde geziyor tabi ben ağlamasına uyanıyorum.

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

SORU Benim sekiz yaşında ikinci sınıfa giden bir kızım var. Bu aralar, yaklaşık 15 gün kadardır gece şiddeti denen bir hastalık varmış, şimdi geceleri bir kere uyanıp evde geziyor. Tabi ben ağlamasına uyanıyorum, yanına gidip sakinleştirip yatırıyorum. Ama bunun hep böyle gitmeyeceğini de biliyorum, sizce ne yapmalıyım?

CEVAP Çocuklarda özellikle 3-8 yaşları arasında uyku terörü ve kabuslar nadir değildir. Bunlar ara sıra ortaya çıkar. Burada belirtilen durum daha çok uyku terörüne uyuyor. Uyku teröründe çocukta nabız yükselmesi, terleme, ağlama, şaşkınlık görülebilir. Genellikle bir hastalıkla ilgili değildir. Çocuk yatağına yatırılıp uyutulabilir. Kesin ve belirli bir tedavisi yoktur. Anne-babaların sakin olması, endişe etmemesi gerekir. Kabaca ergenlik döneminde kendiliğinden geçer. Uyku terörü sık olur veya uzun süre devam ederse, uyku EEG'si çekilip sonucuna göre gerekirse, bir tedavi planlanabilir.

SORU On iki yaşında bir kardeşim var ve biz iki sene önce babamızı kaybettik. Kardeşim ilk zamanlarda üzüntüsünü dışa vuruyordu, daha sonra içine kapanmaya başladı.  Çok asi tavırlar sergiliyordu ve ben de o zaman anlayışla karşılayamayıp kızıyordum ona. Şu anda kardeşim çok sinirli bir çocuk, her şeye bağırıp çağırıyor, en ufak bir şey demeye gelmiyor.  Eve gelince kendi odasında ayrı oturuyor, ayrı yemek yiyor, biz de üstüne gitmemeye çalışıyoruz. Ne yapmalıyız?

CEVAP On yaş civarında anne-babadan birini kaybetmek, tolere edilmesi ve üstesinden gelinmesi güç bir durumdur. Çocuğun ilk zamanlardaki üzüntüsü normaldir, fakat zamanla babanın yokluğunu her durumda hissettikçe, gerçeklerle yüzleştikçe, eksikliğini daha çok kavramış olabilir. Bununla baş edilemeyince, içe kapanma, yalnızlığı tercih etme, gerçek dünyadan uzaklaşma, ters davranışlar ortaya çıkmış olabilir. Aile üyelerinin böyle bir çocuğu/ergeni anlamaya, duygu ve düşüncelerini öğrenmeye çalışması;  onun yanında ve ona destek olduklarını göstermeleri önemlidir. Yas süreci yaşanmazsa veya uzun sürerse, üzerine depresyon eklenebilir. Bu nedenle buradaki örnek için bir çocuk ve ergen ruh hekimiyle görüşmek gerekir.

SORU Geçen akşam bir olay yaşadım ve çok korktum. Akşam bir anda göğsüme yük biner gibi bir sıkışma oldu, nefes almam zorlaştı, biraz da karın ağrısı oldu aynı anda. Bunların hepsi 15 saniye kadar sürdü. Nedir bunun  nedeni? Öğrenciyim ve biraz stresli bir dönemdeyim, bundan olabilir mi?

CEVAP Bu belirtiler tipik olarak bir anksiyete (iç sıkıntısı) nöbetidir. Bunlar birlikte düşünüldüğünde (ölüm veya çıldırma korkusu da olabilir), panik nöbetinde görülen belirtilerdir. Panik nöbeti de ani ve şiddetli anksiyete nöbetidir, fakat süre çok kısa olduğu için panik nöbeti olarak değerlendirilmez. Anksiyete nöbetinin nedeni her zaman açık olmayabilir. Fakat burada stresli bir dönemden söz edildiği için, ona bağlamak yanlış olmaz. Bir daha olmazsa, endişe etmeye gerek yoktur. Eğer bu anksiyete nöbetleri yeniden ve sık sık olur, daha uzun sürerse, bir ruh hekimine başvurmak gerekir.

KIZIM SÜREKLİ KULAĞINI TUTMAK İSTİYOR

KIZIM GECELERİ EVDE DOLAŞIYOR

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLATIN...5.BÖLÜM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.