ZİHİN AÇIKLIĞI İÇİN BROKOLİ

Sabah

Özellikle kanser ve beslenme ile ilgili araştırmalar sonucunda dünyaca ünlenen brokoli, haftada birkaç kez düzenli olarak tüketildiği zaman meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine yakalanma riskini en aza indirgiyor ve zihni açıp hafızayı güçlendiriyor.

Lahana ve karnabaharın ailesinden gelen brokolinin anayurdu Doğu Akdeniz. Girit ve Kıbrıs kıyılarından Avrupa'ya yayıldığı söyleniyor. Ülkemize girişi ise henüz çok yeni. Özellikle Amerika ve Avrupa'da en çok tüketilen sebzeler arasında yer alıyor, çünkü insan sağlığı için çok faydalı bir sebze. A, E ve C vitaminleri bakımından zengin bir sebze. İçerdiği flavonoidler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca antibiyotik özelliğe sahip olan brokoli, prostat enfeksiyonuna karşı çok etkin bir rol oynuyor.

Brokoli meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucu. Amerika'da özellikle bu kanser türlerine karşı brokolinin içerdiği bazı maddeler zenginleştirilip ilaç maddesi haline getirilerek kanser tedavisinde de başarı ile kullanılıyor. Brokoli içerdiği bitkisel hormonlar açısından da ayrı bir önem taşıyor ve vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlıyor. Yine Amerika'da bazı klinikler menopoz dönemindeki kadınlar için östrojen hormonunun düzenli çalışması için brokolideki bitkisel hormonlardan yararlanıyorlar. Brokolinin lifli yapısı toksin atıcı etkisiyle bağırsaklardaki ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynuyor ve dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlıyor.

Brokolide, çok fazla beta karoten bulunduğu için yenilebilecek ve suyu içilebilecek en iyi besinlerden biri. Beta karotenin çok güçlü bir kanser savaşçısı ve yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azaltıyor. Ayrıca yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içeriyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlara göre brokoli suyunu havuç veya elma suyu ile karıştırırsanız ortaya harika bir içecek çıkıyor.

Brokoli seçerken…
Üzerinde koyu renkli lekeler olmamasına özen gösterin. Çiçekleri diri, gür ve canlı yeşil tonda olmalı. Köklerinin diri olmasına dikkat edin.

Saklarken…
Eğer hemen pişirmeyecekseniz nemli bir beze sararak buzdolabının sebzeliğinde 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Naylon poşet kullanmayın, çünkü zararlı maddelerin birikmesine yol açabilir.

Pişirirken…
Vitamin değerinin kaybolmaması için brokoliyi kısa sürede ve az suda pişirmelisiniz. Eğer çok diri yiyemiyorsanız ateşten alıp tencerenin kapağı kapalı olarak 25 dakika bekletin ve kendi kendine yumuşamasını sağlayın. Brokoliyi buharda pişirmek ise en çok tavsiye edilen yöntem.

Hazırlanışı:
Brokoli ve pırasayı ayıklayıp robottan geçirin, küçük parçalar haline getirin. Zeytinyağında pırasaya tuz ekleyip biraz kavurun. Sonra brokoliyi ekleyin. Tekrar kavurun. Üzerine 6 bardak su ilave edilip, 3-4 dakika düdüklü tencerede pişirin. Ateşten aldıktan ve kapağını açtıktan sonra bir müddet soğumaya bırakın. Daha sonra içine kremasını ekleyin, el blenderi veya mikserle iyice karıştırın. Dilerseniz karabiber de ekleyebilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Ağustos 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.