Yoksa ayılarda mı sayabiliyor

Primatların, köpeklerin ve kuşların bu yetiye sahip oldukları zaten biliniyordu. Son bir araştırma sayesinde, Amerika’da yaşayan siyah ayıların da sayabildikleri anlaşıldı.

Primatların, köpeklerin ve kuşların bu yetiye sahip oldukları zaten biliniyordu. Son bir araştırma sayesinde, Amerika’da yaşayan siyah ayıların da sayabildikleri anlaşıldı.

Siyah ayıların akıllı memeli hayvanlar arasında yer aldığı da tahmin edilen bir şeydi. Çünkü bu ayılar göreceli olarak büyük bir beyne sahipler ve besin tedarik ederken de esnek olmak zorundalar. Fakat 400 kilo kadar olan bu ayılarla laboratuvar deneyi yapmak neredeyse imkânsız gibidir. Oakland Üniversitesi’nden Jennifer Vonk yine de ayılara dokunmatik ekran kullanmasını öğretmiş. Ayılar ekran üzerindeki iki farklı noktacık motifini, nokta sayısına göre birbirinden ayırmak zorunda kalmışlar. İşte bu görevi başarıyla yerine getirdiler diyor Vonk, Animal Beahvoir dergisinde. Fakat bu deney hayvanların sayı sayabildiklerini kanıtlamak için yeterli değildi. Sonuçta hayvanlar sayıları, kapladıkları alana göre dolaylı olarak tahmin etmiş olabilirlerdi ki bu da sayıdan çok küme tahmin ettikleri anlamına geliyor. Bu nedenle daha büyük alan üzerinde daha az noktalı veya küçük alan üzerinde çok noktalı motifler de gösterilmiş. Ayılar az noktalı motiflerde o kadar başarılı olmamışlarsa da tahminlerinin rastlantı olmayacağını söylüyor araştırmacı. Vonk yine de ayıların yüzde yüz sayabildiklerini söylemek zor ama en azından sayılara dikkat ettikleri kesin diyor. Genetik inekten Omega-3 zengini süt Moğol bilim insanlarının Transgenetc Research dergisindeki araştırmalarına göre, inekler genetik sayesinde Omega-3 yağ asitleri içeren “sağlıklı” süt verecek. Uzmanlar deneyi ve olası sonuçlarını eleştiriyor. Genetiğe dayanan tüm tekniklerde olduğu gibi hayvan, insan ve çevre için ne gibi risklerin ortaya çıkacağı tahmin edilemez bile diyor uzmanlar. Kısa bir süre önce dünyaya gelen danaya, cenin evresinde sütteki Omega-3 yağ asitlerinin üretimini tetikleyen bakteriler aşılanmış. Aynı üniversitedeki (İç Moğolistan Üniversitesi) diğer bir ekip de gelecekte düşük laktozlu süt verecek bir dana üretmiş. Araştırmayı yöneten bilim insanı Zhou Huanmin bu sütün beş yıl içinde pazara sürülebileceğini söylüyor. Çinli ve Arjantinli bilim insanları da geçen yıl insan sütünün iki proteinini içeren inek sütü elde etmeye başarmıştı. Hayvanlar üzerinde yapılan genetik müdahaleler sonucunda düşük doğum oranı önemli ölçüde artıyor. Bu durum laktoz deneyleriyle de kanıtlanıyor. Taşıyıcı anne ineğe aşılanan on dört genetik değişimden geçirilen inek embriyolarından sadece üçü dünyaya gelmiş ve bunlardan da yalnızca bir tanesi hayatta kalmış. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.