Yeni nesli anlamanın yolu

Kendi kurallarınızı dayatmak yerine onları anlamaya çalışın!

Kendi kurallarınızı dayatmak yerine onları anlamaya çalışın!

cocukGiderek gelişen teknoloji ile birlikte günümüz artık yeni kuşakların çağı olmuş durumda. Hal böyleyken, bugünün gençliğini eski ölçütlere göre değerlendirmenin yanlış olduğuna vurgu yapan Psikolog Serap Duygulu’ya gençlerle nasıl iletişim kurulmasını gerektiğini ve bu konuda ebeveynlere düşen görevleri sorduk.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Yeni nesil dediğimiz gençlerin kendi dilleri, teknolojileri ve yaşam tarzları var. Ebeveynler onların konuştukları dili, hedeflerini ve ne düşündüklerini maalesef bilmiyorlar ve geleneklerle büyümüş anne babalar olarak hala kendi kurallarını, yaşam biçimlerini genç jenerasyona dayatmaya çalışıyorlar. Oysa anlamaya çalışmak en doğrusu. Peki, ne yapmalı, onlarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeli? İşte ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler… • Yeni nesil gençler, dolambaçlı yollara başvurmuyor, düz bir iletişimi tercih ediyorlar. İstemedikleri bir şeye kolaylıkla ‘hayır’ diyor, beklentilerini ve taleplerini de çok net bir dille ortaya koyuyorlar. Dolayısıyla keskin cümleler kurduklarında size karşı olumsuz bir tavır olarak algılamayın ve durumu netleştirmeye çalışın. • Zorluklar ve sıkıntılar geçmiş dönemlerde kaldı. Yeni nesil, bilgisayar aracılığıyla istedikleri pek çok imkana ulaşabiliyor, her şeyden haberdar olabiliyorlar. İşte bu nedenle geçmişte yaşadığınız sıkıntıları anlamalarını beklemeyin, onları suçlamayın ve onlara sağladığınız imkanları sürekli gündeme getirmeyin. • Çocukların bilgisayar başında ya da odasında çok vakit geçirdiğinden şikayet etmek çözüm değil, hatta bir süre sonra sizden gelen tüm uyarılara kulaklarını tıkayabilirler. Onlarla konuşabilecek ortak noktalar bulmaya çalışın. Siz de iyi bir bilgisayar kullanıcısı olun, teknolojik gelişme ve yenilikleri takip edin. •Günümüzde gençlerin çok daha fazla bilgiye sahip oldukları bir gerçek. Belki eskiden olduğu kadar kitap okunmuyor ama daha fazla bilgiye çok daha kısa sürede ulaşılabiliyor. Bu nedenle yeni nesli değerlendirirken eskilerin basmakalıp yargı cümlelerini bir kenara bırakın. •Çocuklar ve gençler geçmiş dönemlerdeki bireylere oranla aile veya yakın akrabalarla ilişkiler üzerine odaklı değiller. Bunda kent yaşamından kaynaklanan ve iyice küçülen çekirdek aile yapısının da etkisi var elbette. Ancak yine de çocukların çevrelerinden kopmalarına seyirci kalmayın. Akrabalarla iletişime önem verin, bir arada olmaya çalışın, bunun için de akran kuzenleri bir araya getirecek etkinlikler düzenlemeye çalışın. •Yeni nesil çok daha atak, hareketli ve zaman zaman hırçın. Engellendiklerinde ise çok çabuk öfkelenebiliyorlar. Anne baba olarak olayları hiçbir zaman bu noktaya getirmemeye çalışın.

ILIMLI VE DENGELİ DAVRANMA KONUSUNDA HASSAS OLUN

•Hoşlanmadığınız davranışlarını başkalarının yanında (özellikle arkadaşlarına) anlatmayın. Onları kınamayın ve eleştirmeyin. Bir sorun varsa çözüm odaklı olmaya çalışın. •Çocuklarınızdaki değişimler ve gelişmeler de çağa bağlı olarak çok hızlı yaşanıyor. Ne öğrendiklerinden daha çok ne hissettiklerine, ne düşündüklerine ve neyi hedeflendiklerine dikkat edin. Gözlemleyin ama sorgulamayın ve sohbet ortamları yaratmaya çalışın. •Yeni nesil çocukların bir çoğunun ortalamanın üzerinde zekaya sahip olduklarını unutmadan iletişim kurun. Çocukça bir dile ya da sıradan söylemlere başvurmayın ve kendinizi açıkça ifade etmekten asla çekinmeyin. •Kesinlikle ama kesinlikle uzun nasihatlar vermeyin. Ne dinleyecek zamanları ne de sabırları var. Sadece birlikte olmak, birlikte etkinlik yapmak için zamanlar yaratmaya çalışın. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:18 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.