Yapay beyin geliştirildi

Bilim adamları, beynin hafızayı kontrol eden bölümünün işlevini gören, silikon cip şeklindeki bir yapay beyin kısmı geliştirdiler.

 

Bilim adamları, beynin hafızayı kontrol eden bölümünün işlevini gören, silikon cip şeklindeki bir yapay beyin kısmı geliştirdiler. Los Angeles'taki Güney California Üniversitesi bilim adamlarının geliştirdiği cipin, "Hippocampus" olarak bilinen beyin bölgesinin işlevini yürütmek üzere tasarlandığı ve günün birinde beyin hasarı olan insanlarda kullanılabileceği belirtildi.

Alzheimer hastalığına yeni umut

İlk beyin dokusu testleri başarılı olursa cipin önce fareler, sonra da maymunlar üzerinde deneneceği bildirildi. Uzmanlar, her şey yolunda giderse yapay beyin parçasının inme, sara ya da Alzheİrner hastalığı yüzünden beyni hasar gören insanları iyileştirmek İçin kullanılabileceğini kaydetti. Theodore Berger ve ekibi tarafından cipi oluşturmanın yaklaşık 10 yıl aldığı belirtildi.

Cip hafızayı etkiliyor

"Hippocampus'u kaybederseniz hafızanıza yeni bilgiler kaydetme yeteneğinizi yitirirsiniz" diyen Theodore Berger, eğer cip "hippocam pus"u zarar görmüş kişilerde hafızaya yeni bilgiler alma yeteneğini yeniden kazanmaya yardım ederse, bunun cipin işe yaradığını göstereceği ni söyledi. Ancak cip kimliğin temeli olan hafızayı etkileyeceği için, bunun etik sorunlar ortaya çıkarabileceği belirtiliyor.

 

KAYNAK

Eğitimbilim Dergisi


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.