ya sigara ya sağlık

 Yapılan araştırmalar dünyada son 10 yıl içinde sigaradan bir yılda ölenlerin sayısı 3,5 milyondan 5 milyona, Türkiye’de ise 90 binden 104 bine çıktığını göstermektedir. BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ? Sigara içen ve yaşamları boyunca da içmeye devam eden gençlerin yarısı tütün nedeni ile öleceklerdir. Sigara içen annelerin doğacak çocukları da zarar görür. Düşük, düşük doğum ağırlığı, hamilelik komplikasyonları, bebeklik ve çocukluk dönemleri sağlık sorunları riski vardır. Sigara tüm kanser türlerinin %30'nun, akciğer kanserlerinin ise %80-90 nedenidir. Erkeklerde en sık ölüm nedeni olan kanser türü akciğer kanseridir. Kadınlarda en sık neden meme kanseri iken son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri en sık ölüm nedeni haline gelmiştir. Sigara içenlerin, içmeyenlere göre kalp krizinden ölme olasılığı iki kat, ani kalp durması riski üç kat daha fazladır. Pipo ve sigara içenlerde, içmeyenlere göre ağız ve yemek borusu kanserleri beş kat daha fazladır. Sigara, ses kaybına ve ölümünüze yol açan gırtlak kanserinin başlıca nedenidir. Sigara içenler içmeyenlere göre; zatürre, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit gibi hastalıklara daha kolay yakalanır ve daha zor iyileşirler. Hatta sigara içenlerle çalışan veya yaşayan ama kendisi sigara içmeyen kişilerde bile bu göze çarpar. Çocuklarda bu durum daha belirgindir.

Sigarayı Bırakmak
Sigara alışkanlığından vazgeçmek zor; ancak imkansız değildir. İş işten geçmeden sigara bırakılırsa vücut kendini yenileme imkanı bulabilir. Son sigara içildikten sonra 12 saat içinde vücut kendini iyileştirmeye başlar. Vücuttaki nikotin ve karbonmonoksit miktarı hızla azalmaya başlar, birkaç gün içinde vücutta belirgin rahatlama olur. Unutulmamalıdır ki, amaç sigarayı bırakmak değil, tekrar başlamamaktır, zira bir sigara tiryakisinin dediği gibi " ben her akşam sigarayı bırakıyorum, ama ertesi sabah tekrar başlıyorum..."  Neyse ki, günümüz tiryakiler sigaraya tekrar başlamamaları konusunda daha şanslılar, çünkü buna yönelik geliştirilmiş ve bilimsel olarak kanıtlanmış terapi yöntemleri bulunmaktadır

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:18 Şubat 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.