'Ya çıkarsa' korkusu teşhisi geciktiriyor

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, vatandaşların "Ya çıkarsa" korkusu yaşamadan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) başvurarak kanser taraması yaptırmalarını istedi.Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, vatandaşların "Ya çıkarsa" korkusu yaşamadan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) başvurarak kanser taraması yaptırmalarını istedi. korku_teshisAkgün, son 5 yılda 9 bin 233 kişide kanser taraması yaptıklarını belirtti. Akgün, "Taramada, 15 hastada çeşitli kanser vakalarının ilerlemiş olduğunu tespit ettik. Bir erkek vatandaşımızda da meme kanserine rastladık. Bunun dışında başlangıç aşamasında çok fazla hastamız var” diye konuştu.

ÖLÜM SEBEBİ TEŞHİSE GEÇ KALINMASI

Kanser hasta sayısının giderek arttığını ifade eden Akgün, şunları söyledi: "Kanser, tedavisi zor ama erken aşamada yakalandığında çok kolay tedavi edilebilir. Özellikle bizim KETEM'de tarama yaptığımız kanser türleri, sık görülen tedavisi çok kolay olanlar. Ülkemizde maalesef bu kanserlerden hala ölümler var. Nedeni geç kalınması. Merkezde meme, rahim ağzı, prostat ve kolan kanseri taramaları yapıyoruz."

ŞİKAYETİNİZ OLMADAN BAŞVURUN

Türkiye'nin kanser taramasında gelişmiş ülkelerle aynı düzeyde olduğunu ancak halkın çok bilinçli olmadığını ifade eden Akgün, şöyle konuştu: "KETEM'e vatandaşların şikayetleri olmadan başvurmalarını istiyoruz. Çünkü kitle büyüdükten sonra şikayet başlıyor. Oysaki biz büyüme aşamasında bulabiliriz. Küçük bir kitle hiç rahatsızlık vermez. Bu nedenle amacımız yaşı geldiği zaman tarama yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımız daha çok 'ben gitmezsem bir şey çıkmaz, kurcalatmayayım. Ya bir şey çıkarsa' diyorlar ve bu korkuyla gelmiyorlar. Biz vatandaşlarımızı taramalara bekliyoruz. Taramalar rahim ağzı kanseri için 30 yaşında başlıyor ve 65 yaşında bitiriliyor. Meme kanseri için 40 yaşında, prostat ve kolon kanseri için 50 yaşında taramalara başlanıyor. Fakat bizim için önemli olan kişisel risk faktörleri. Eğer ailesinde kanser varsa biz bu yaş guruplarını ona göre aşağıya çekebiliyoruz."

YÖNTEM KOLAY AMA TEŞHİS GEÇ KOYULUYOR

Akgün, yöntemlerin kolay olmasına karşın Türkiye'de tanıların konulduğunda geç kalındığını dile getirdi. Hastalığın ileri evrelerde tedavisinin zorlaştığını belirten Akgün, "Tarama ve eğitim çalışmalarımız sonucu insanlarımızın kansere karşı farkındalıkları artırılıyor ve erken tanıyla tedavileri sağlanıyor. Erken dönemde tespit ettiğimiz çok sayıda kanser vakalarımız var. Bu hizmetlerin tümü ücretsiz verilmektedir" diye konuştu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:19 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.