Uzun süre yurtdışında kalınca…

Bir süre yurtdışında çalışmış insanlar ülkesine geri döndüğünde yeniden uyum sağlamakta güçlük çekiyor.

Bu dönüşün ardından birçok kişi çalıştığı şirketteki işinden ayrılıyor, hatta yeniden yurtdışına çıkıyor.

15 yıl Japonya, Singapur ve Avustralya'da kaldıktan sonra Helen Maffini ülkesi Kanada'ya geri dönmüştü. Ama hata ettiğini anlaması uzun sürmedi.

"2013'te Kanada'ya döndük, oraya yerleşmek istediğimizi sanıyorduk. Ama bir yıl sonra öyle olmadığını anladık. Tekrar uyum sağlamak özellikle bana zor geldi. Farklı hisler taşıyordum ve her şey değişmişti. Uzun kış aylarına katlanması ve sessizliğe alışmak zordu."

AİDİYET DUYGUSU ETKİLENİYOR

Maffini'nin yaşadıkları olağan dışı değil. Son 20 yılda yurtdışında çalışmaya gidenlerin profili oldukça değişti. Eskiden bir şirket elemanını belli bir süre için başka bir ülkedeki şubesine gönderir, bunun için cazip olanaklar sağlardı.

Fakat son araştırmalar yurtdışında çalışmaya gidenlerin profilinin değiştiğini gösteriyor. Artık Asyalılar da Batı Avrupa ya da Kuzey Amerika kadar gurbetçi gönderiyor dışarıya. Bu gidişler birbiri ardına kısa görevler ya da daha uzun süreliğine oluyor. Ayrıca kendisi dışarıda iş bulan insanlar da var. İster isteğe bağlı, ister zorunluluktan olsun çoğu insanın yurtdışında kalışı on yılı aşabiliyor.

Uzun süre yurtdışında kalan insanlar aidiyet duygusunda sorun yaşıyor.  Ama bu kadar uzun kalışlar kişinin kimlik ve aidiyet duygusunu etkiliyor. Dışarıda geçen zaman, ne kadar sıklıkla ülkesini ziyaret ettiği gibi etkenler bu duyguyu etkileyebiliyor.

"Ne kadar uzun süreliğine gitmişsem herhangi bir milliyete aidiyet duygum o kadar azalıyor" diyor Maffini.

Kısa süreliğine yurtdışında göreve gidenler bile geri döndüklerinde büyük bir alt üst oluş yaşayabiliyor. Yurtdışında görevini tamamladıktan sonra dönen insanların azımsanmayacak bir kısmı çalıştığı şirketten ayrılıyor.

BEKLENTİLER VE GERÇEKLER

Kendisi de Hong Kong'da iki yıl kalan Londralı kariyer danışmanı Nikki Thomas gurbetçilerin dönüş nedenlerini şöyle açıklıyor:

"Çoğu insan bir düzen kurmak, aile kurmak için ülkesine dönüyor. Kendi doğduğu yerde çocuk sahibi olmak, çocuklarının da aynı pasaportu, aynı kimliği taşımasını istiyor. Ayrıca insan uzaktan kendi vatanını tozpembe görüyor. Bir de ebeveynler yaşlandığında onların yanında olmak istiyor."

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Temmuz 2017Yayınlanma Tarihi:01 Kasım 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.