Deprem Travma Psikolojisi

Uçakta yolculara kokmayın!

Uçakta ağır, kokulu yiyecekler yemeyin. Diğer yolculara kokmayın!

Uçakta yolculara kokmayın!

Uçak kalkmadan önce güvenlik anonsları yapılıp kabini son kez dolaşırken yolcuların baş üstü lambaları tek tek yanmaya, bütün yolcular aynı soruyu sormaya başlamıştı: Bu koku nereden geliyor?

Bir yolcu, kokunun yakıt kokusuna benzediğini söyleyince bütün yolcularda panik başladı. Kabini baştan sona gidip gelince kokunun uçağın arkasından geldiğini anladım. Kaptanı arayıp kokudan ve tedirgin yolculardan söz edince uçağı geri çevirip kontrole sokmaya karar verdik.

Kaptan pilot yolculara bu anonsu yaparken bir yolcu gizlice yaklaşıp kokunun kaynağını tespit ettiğini söyledi. Önündeki koltukta oturan ve yanlarında getirdikleri köri soslu balığı yiyen çifte işaret ediyordu.

Yumurtalı, ağır kokulu limburger peynirli sandviç vb. uçakta yenecek yiyecekler değildir. Ama kötü kokuların tek kaynağı bu yiyecekler de değil.

Uçaktaki kapalı ortamı ve havalandırma olanaklarının sınırlı oluşunu düşünerek her yolcunun kabin havasını kirletecek eylemlerden uzak durması gerekir. İşte bunun için kaçınılması gereken şeyler:

AYAKKABILARINIZI ÇIKARMAYIN

Çıplak ayaklarını başkasının koltuğuna dayamış yolcu fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak rahatsızlıklarını dile getirenler çok oluyor.

Oysa uçuş sırasında ayakkabıları çıkarmamak gerekir. Ayakta vücudun her tarafından çok daha fazla, toplam 250 bin ter bezi vardır ve günde çeyrek litre ter salgılanır. Bu nedenle uçuş sırasında ayakkabıları çıkarmak yerine rahat ayakkabı giymek tercih edilmelidir.

AĞIR KOKULARDAN KAÇININ

Ağır parfüm, kolonya ve losyonlar baş ağrısı ve alerjiyi tetikleyebilir. Ayrıca uçakta oje sürmeye ya da asetonla silmeye kalkışmamalıdır. Bunlar keskin koktuğu gibi, dökülmeleri halinde temizlenmesi de zordur. En doğrusu, ne iyi ne kötü anlamda hiç kokmamaktır.

UÇAKTA YEMEK İÇİN GETİRDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Uçakta kokular daha hızlı yayılır. Kapalı ortamda yenmemesi gereken yiyecekler sadece soğan, sarımsak ve baharattan ibaret değildir. Bazı insanlar muza ve ton balığına karşı hassastır. Bu nedenle tüm kokulu ve karışık yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

En doğrusu uçakta sunulan ya da satılan yiyeceklerle yetinmek olabilir. Bunlar kapalı ortamlar göz önünde bulundurularak hazırlanır.

BBC TÜRKÇE

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al