TURKOVAC Aşısı Nedir? Omicron'a Karşı Ne Kadar Etkili?

Pandemi toplumumuzun tüm alanlarını etkilemeye devam ediyor. Türkiye, Omicron varyantı nedeniyle enfeksiyonlardaki hızlı artışın ortasında, yerel olarak geliştirilen COVID-19 aşısı Turkovac'ı uygulamaya başladı. İki aşamalı mRNA aşıları veya tek aşamalı J&J aşısı, özellikle enfeksiyon için Omicron varyantına karşı daha az etkili görünmektedir.

Türkiye, Çinli Sinovac ve Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşıları kullanarak halihazırda 130 milyondan fazla doz aşı uygulamıştır. Ayrıca güçlendirici atışlar yapmaya başladı. Turkovac, fırlatılması aylarca süren gecikmelerden sonra geçen hafta Türk makamlarından acil kullanım izni aldı.

Türkiye Sağlık Bakanlığı, yerli yapımı Kovid-19 aşısı Turkovac için Acil Kullanım İzni almak için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na başvuruda bulundu. Türk araştırmacılardan oluşan bir ekip, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve Kayseri Erciyes Üniversitesi ile işbirliği içinde aşıyı geliştirdi. Faz I ve Faz II denemelerinin tamamlanması üzerine, aşının Faz III'ü bu yıl Haziran ayında piyasaya sürüldü. Aşının bu yıl sonuna kadar kullanıma sunulması bekleniyor.

Şimdiye kadarki veriler, mRNA aşılarının (Pfizer-BioNTech veya Moderna), CDC'nin tavsiyeleri doğrultusunda hem enfeksiyona hem de hastaneye yatışa karşı en umut verici korumayı sunduğunu gösteriyor.

Mevcut rakamlar, aşıların enfeksiyona karşı yüzde 30 ila 40 oranında koruma sağladığını ve destekleyici olmadan hastaneye yatışlara karşı yüzde 70 civarında koruma sağladığını gösteriyor. Daha yeni veriler, üçüncü bir dozun antikor üretimini artırdığını ve enfeksiyona karşı etkinliği yaklaşık yüzde 75'e ve şiddetli hastalık için yüzde 85'e yükselttiğini doğrulamaktadır.

Omicron dünya çapında hızla yayılıyor ve araştırmacılar, aşıların bu yeni koronavirüs çeşidine karşı nasıl dayanacağını anlamak için yarışıyor. Birkaç ön çalışma, Omicron varyantına karşı kullanımda olan mevcut COVID-19 aşılarının etkinliğini değerlendirdi.

Şimdiye kadar, bir veya iki doz aşılar, bir güçlendirici ile eşleştirilenlerden çok daha az koruma sağlıyor, ancak yine de ciddi hastalıklara karşı koruma sağlıyor gibi görünüyor. Laboratuarda ve gerçek dünyada yürütülen araştırmalar, tam aşılamanın yanı sıra bir destekleyici aşının Omicron enfeksiyonuna karşı daha güçlü koruma sağladığını göstermektedir.

Bunların çoğunun laboratuvar çalışmaları olduğunu ve aşıların gerçek dünyadaki performansını yansıtmayabileceğini hatırlamak önemlidir.

Omicron vs. Delta: Aşılar daha az etkili görünüyor

Erken tahminler, Omicron ile semptomatik enfeksiyona karşı aşı etkinliğinin Delta varyantına kıyasla önemli ölçüde daha düşük olduğunu göstermektedir. Imperial College London tarafından hazırlanan bir rapor, Omicron ile yeniden enfeksiyon riskinin Delta varyantından 5,4 kat daha fazla olduğunu belirtti. Daha önce COVID-19'a sahip olmak, Omicron ile yeniden enfeksiyona karşı çok az koruma sağladı.

"Bu o kadar bulaşıcı bir virüs ki, sadece hastaneye yatmayı gerektirebilecek ciddi hastalıklara neden olma riskinin hala çok önemli olduğunu düşündüğüm aşısızlar arasında değil, aynı zamanda ürettiği hastalık olmasına rağmen aşılı kişiler arasında da yayılabileceğini düşünüyorum. Tennessee'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde koruyucu tıp ve bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Dr. William Schaffner, aşılananlar arasında, özellikle de aşı olduysanız, genellikle hafif ve hatta semptomsuzdur” dedi.

Bununla birlikte, Imperial College London araştırması, şu an için hastaneye yatış nispeten düşük kalmasına rağmen, "Omicron'un Delta'dan farklı şiddette olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını" öne sürüyor.

Omicron Delta'dan daha ciddi hastalığa yol açmasa bile, enfeksiyonlardaki hızlı ve büyük bir artış, hastaneleri hasta hastalarla boğabilir. New York'taki Lenox Hill Hastanesi'nde acil servis doktoru olan Dr. Robert Glatter, aşılanmamış kişiler, ancak üçüncü doz mRNA aşısı almamış olanlar da en yüksek risk altında kalıyor” dedi.

Şimdiye kadar birkaç gerçek dünya çalışması, Pfizer-BioNTech aşısının etkinliğini tahmin etmeyi başardı ve bir dizi laboratuvar çalışması, bir güçlendiricinin antikor üretimini önemli ölçüde artırdığını gösteriyor.

Schaffner, "Çalışmalar büyük ölçüde, takviye ile indüklenen antikor seviyelerinin ciddi hastalıkları önlemede kayda değer bir etkisi olacağını gösteren laboratuvar çalışmalarıdır" dedi.

Araştırmacılar, iki dozun hastaneye yatmaya karşı yüzde 70 ve enfeksiyona karşı yüzde 33 koruma sağladığını buldu. Bu, Delta varyantı için sırasıyla yaklaşık yüzde 93 ve yüzde 80'den bir düşüş oldu.

San Francisco California Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Monica Gandhi, Healthline'a yaptığı açıklamada, bu laboratuvar çalışmalarının vücudun koronavirüse karşı ana savunma hattı olan antikorların zamanla zayıflayabileceğini veya mutasyonlardan etkilenebileceğini gösterdiğini söyledi. Virüsün başak proteini olan aşılar, enfeksiyonla savaşmak için başka tür bağışıklık hücreleri üretebildi.

TURKOVAC'ın iki doz rejiminin ve Real Time-PCR ile doğrulanmış semptomatik COVID-19 hastalığı için iki doz CoronaVac aşı rejiminin etkinliğini değerlendirmek.

İkincil Sonuç Ölçütleri :

- Gerçek Zamanlı PCR ile doğrulanmış semptomatik COVID-19 hastalığı için bir doz CoronaVac ile bir doz TURKOVAC'ın etkinliğini değerlendirmek. [ Zaman Çerçevesi: bir doz aşılamadan sonra ]

- En az bir doz SARS-CoV-2 aşısının Real Time-PCR'ye karşı koruma oranı, semptomatik COVID-19'u doğruladı.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Ocak 2022

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.