Tüp Bebekte Başarıyı Artıran Yöntemler

‘Tüp bebek tedavisi’ diye bilinen IVF tedavisi gören çiftler için, çocuk sahibi olma şansını internet üzerinden ölçebilecekleri yeni bir hesaplama yöntemi geliştirildi. Peki Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Şansını Arttırmak İçin 5 Yol nedir? İşte Tüp Bebekte Başarıyı Artıran Yöntemler...

İskoçya'daki Aberdeen Üniversitesi'nden uzmanlar, hesaplama yöntemini IVF tedavisi gören 113 bin kadından alınan veriler ışığında oluşturdu.

Uzmanlar bu yöntemle çiftlerin beklentilerini şekillendirebileceğini ve tedavilerini planlayabileceklerini ifade etti.

30 yaşından sonra, çiftlerin bebek sahibi olma şansı azalmaya başlıyor ve kadın gebe kalamadıkça daha da düşüyor.  IVF tedavisinde başarı şansını ölçen başka faktörler de var ancak bu yöntemle ilk kez altı IVF denemesine kadar tahminler yapılabiliyor ve dondurulmuş embriyoların kullanımı da hesaba katılıyor.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Şansını Arttırmak İçin 5 Yol

Tüp bebek tedavisi için ekip çalışması şart

İlk tüp bebeğin 1978 yılında dünyaya gelmesinin üzerinden geçen zaman sürecinde, tüp bebek tedavisinde başarıyı arttırmak için pek çok ilaç bulunmuş ve yeni yöntemler keşfedilmiştir. Hem dünya da hem de ülkemizde tüp bebek tanı ve tedavisinde uygulanan yol ve yöntemler genel olarak aynıdır. Ancak yol ve yöntemlerin yanı sıra merkezlerin başarısında hekimlerin, personelin ve embriyo laboratuvarının bu konudaki eğitim ve tecrübesi de önemli bir role sahiptir.

Tüp Bebekte Annenin Yaşı başarıyı Etkiler

Tüp bebek tedavisinin başarısı, özellikle anne adayının yaşı ile alakalıdır.  Anne yaşının 35’in altında olması, yumurta rezervi iyi olması, tüplerin açık olması şansını artıran faktörlerdir. Anne adayının daha önce karın içi bir operasyon geçirmemiş olması, endometriozis, pelvik abse gibi yapışıklık yaratıcı hastalıkların olmaması da önemlidir. FSH ve AMH seviyelerin uygun olması, daha önce hiç tüp bebek tedavisi yapılmamış olması, kronik (diyabet, tiroid, romatizma, immunolojik) ve genetik bir hastalığın olmaması, kanser tedavisi almamış olmak da anne adayının başarı şansını arttıran diğer faktörlerdir.

Sperm Kalitesi

Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan spermin sayısı önemlidir. Alınan spermlerin hareketi ve şekli normal olmalıdır. Sperm kalitesi ve miktarı ne kadar iyi olursa gebelik şansı da bir o kadar yüksek olmaktadır. Erkekte varikosel, genetik ve kronik hastalığın olmaması da etki eder. Yine baba adayının da kanser tedavisi almamış olması önemlidir. Sürekli kullandığı bir ilacın olmaması da başarı şansına etki etmektedir.

Bebek sahibi olabilme şansını arttırmak için…

Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlerin dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Öncelikle tedaviye başlamadan en az 3 ay önce sigara ve alkol kullanımı bırakılması gerekmektedir. Hem anne hem de baba adayının sağlıklı bir beslenme planı uygulaması gerekir. Özellikle de anne adayı beslenmesine çok dikkat etmelidir.

'TEDAVİYE KARAR VERMEDE KULLANMAYIN'

Çiftler hesaplama yöntemiyle, toplanan yumurta, rahme transfer edilen embriyoların sağlık durumu ve dondurulmak için alınan yumurtaların kalitesine bağlı olarak, ilk IVF tedavisi öncesi ve sonrasındaki şanslarını tahmin edebiliyor.

Aberdeen Üniversitesi'nden tıbbi istatistik uzmanı David McLernon, dört yıllık bir çalışma sonucu hazırladığı hesaplama yönteminin, çiftin IVF tedavisine başlayıp başlamama konusundaki kararlarını etkilememesi gerektiğini vurguladı.

McLernon bunun yerine "tedaviye daha bilgilenmiş ve duygusal ve mali açılardan hazırlanmak için" kullanılabileceğini belirtti.

Yöntemde, kadınların çocuk sahibi olmasını etkileyen kilo, etnik köken, sigara ya da alkol gibi faktörler hesaba katılmıyor.  IVF tedavisinde, kadının yumurtalıklarından yumurta toplanıyor ve laboratuvar ortamında erkeğin spermiyle dölleniyor.

Embriyo adı verilen döllenmiş yumurtalar daha sonra büyüyüp gelişmesi için kadının rahmine konuyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Aralık 2020Yayınlanma Tarihi:25 Kasım 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.