Tripofobi Nedir?

Tripofobi; Tripofobi, kişinin korku ve tehlikeye karşı verdiği normal bir fizyolojik tepkidir. Fobiler ise sürekli endişe veren, bilinçsiz ve sürekli olan bir korku ile karakterize durumdur. Fobi, bir nesne, yer, durum, duygu veya hayvanın kişide neden olduğu gündelik hayatını etkileyen aşırı korku olarak tanımlanabilir.

Tripofobi; Tripofobi, kişinin korku ve tehlikeye karşı verdiği normal bir fizyolojik tepkidir. Fobiler ise sürekli endişe veren, bilinçsiz ve sürekli olan bir korku ile karakterize durumdur. Fobi, bir nesne, yer, durum, duygu veya hayvanın kişide neden olduğu gündelik hayatını etkileyen aşırı korku olarak tanımlanabilir. Tripofobi Nedir?  Tripofobi Ne Demek? Tripofobi Kimlerde Görülür? Tripofobi Belirtileri Nelerdir? Tripofobi Kimlerde Görülür? Tripofobi Tedavisi Nelerdir? Tripofobi hakkında her şey...

TRİPOFOBİ NEDİİR? TRİPOFOBİ NE DEMEK?

Tripofobi rahatsızlığı olan kişiler tetikleyici nesneleri gördüklerinde çeşitli psikolojik ve fiziksel belirtiler gösterirler. Rahatsızlıkta görülen belirtiler çoğu kişide hafiftir. Fakat bazı kişilerde günlük hayatını etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Tripofobi, kişinin korku ve tehlikeye karşı verdiği normal bir fizyolojik tepkidir. Fobiler ise sürekli endişe veren, bilinçsiz ve sürekli olan bir korku ile karakterize durumdur. Fobi, bir nesne, yer, durum, duygu veya hayvanın kişide neden olduğu gündelik hayatını etkileyen aşırı korku olarak tanımlanabilir. Çok farklı fobi türü vardır ve bunlardan bir tanesi de halk arasında çok fazla bilinmeyen tripofobi isimli delik fobisidir. Fobiler hayatı hep olumsuz etkiler..

TRİPOFOBİ BELİRTİLERİ

- Korku, tiksinme ya da rahatsızlık hissi
- Ürperme
- Titreme
- Ciltte kaşınma
- Terleme
- Bulantı
- Durumdan kaçınma isteği
- Kalp çarpıntısı
- Baş dönmesi
- Nefes darlığı
- Ölüm korkusu şeklindedir.

Tripofobi yaşayan kişilerin belirtileri genellikle küçük, düzensiz deliklerin kümeler halinde yer aldığı nesneler tarafından tetiklenir. Bu nesnelerden bazıları;

TRİPOFOBİ'YE NEDEN OLAN NESNELER

- Bal peteği
- Arı kovanı
- Suyun yoğunlaşması sonucu oluşan damlacıklar
- Çilek
- Nar
- Sünger
- Sabun köpükleri
- Mercan
- Mısır
- Cilt kabarcıkları şeklinde sıralanabilir.

Tripofobi, kısaca toplu halde duran delikli ya da gözenekli yapı fobisi olarak nitelendirilir. Psikolojik bir hastalık olan Tripofobide bir çilek ya da delikli bir sünger kişilerde kusmaya neden olabilecek şiddetli bir tiksinme hissine yol açabilir. Peki Tripofobi nedir, neden olur?

Tripofobi nedir?

Tripofobi, yüzeylerde bulunan birbirine yakın kümeler halinde konumlanmış delikler nedeniyle korku ve endişe duyulması ya da iğrenme hissedilmesi ile karakterize bir rahatsızlık türüdür. Örneğin bir çilek ya da delikli bir sünger tripofobi rahatsızlığı olan kişilerde kusmaya neden olabilecek şiddetli bir tiksinme hissine yol açabilir. Bazı kişilerde su çiçeği gibi kümeler halindeki kabarcıklar da aynı şekilde fobiye neden olabilmektedir.

Tripofobi Neden Olur?

Tripofobinin kesin nedeni bilinemiyor. Fakat konuyla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Eski araştırmalardan elde edilen kanıtlar, delik korkusunun yılanlar ve mavi gözlü ahtapot gibi zehirli hayvanlarda bulunan yuvarlak şekil kümelerinin kişilerdeki tesirinden kaynaklandığını ileri sürmekteydi.

Yapılan bazı yeni araştırmaların sonucunda psikologlar yeni bir teori ileri sürmektedir. Bu teoriye göre bireylerde yakın dizilimli dairesel şekillerden kaynaklanan doğal kuşkunun, aslında insanlarda görülen bazı hastalıklarla ilişkili olabileceği belirtilmekte. Su çiçeği, kızamık, kızamıkçık, tifüs gibi pek çok hastalık ve uyuz, kene gib parazitlerin neden olduğu cilt rahatsızlıkları deri üzerinde yuvarlak şekil kümelerine yol açar. Başka bir deyişle, ciltteki bu bulgular kötü bir şeyin işaretidir. Dolayısıyla tripofobi olan kişiler bilinçaltının gönderdiği negatif sinyallerle korku ve tiksinti hissetmektedirler.
Tripofobiyi tetikleyen faktörler nelerdir?

Tripofobi Belirtileri

Tripofobi rahatsızlığı olan kişiler tetikleyici nesneleri gördüklerinde çeşitli psikolojik ve fiziksel belirtiler gösterirler. Rahatsızlıkta görülen belirtiler çoğu kişide hafiftir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Ekim 2020Yayınlanma Tarihi:17 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.