Kapalı Alanda Kalma Korkusu Klostrofobi

Klostrofobi nedir? Kapalı Alanda Kalma Korkusu geçer mi? Kapalı Alanda Kalma Korkusu nasıl gelişir? Kapalı Alanda Kalma Korkusu tedavi edilir mi? Kapalı Alanda Kalma Korkusu kimlerde görülür?

Anksiyete rahatsızlıkları, zihinsel sorunlar arasında en yaygın olanı. Amerikalı ve Avrupalıların yüzde 10'u bu sorunla karşı karşıya. En bilineni fobiler: Örümcek, yılan, yükseklik ya da kapalı alanda kalma korkusu gibi... Bir diğer yaygın olanı ise korku takıntısı. Bu kişiler kendilerini neyin kaygılandırdığını ifade ediyorlar, ancak nedenini açıklayamıyorlar.

Klostrofobi kapalı alanda kalma korkusu olarak tanımlanabilir. Klostrofobisi olan kişi, küçük kapalı alanlarda nefes alamamaktan, boğulmaktan, panik atak geçirmekten çok yoğun bir şekilde kaygı duyar. Bu kişiler, asansör, uçak ve metro benzeri küçük kapalı alanlara girmekten kaçınırlar.

Kapalı Alanda Kalma Korkusu Klostrofobinin Belirtileri

-  Nefes alamıyormuş gibi hissetme

–  Nefes darlığı çekme

–  Boğulacakmış gibi hissetme

– Vücutta terleme

- Titreme

- Uyumak isteği

– Vücudun çeşitli bölgelerinde titreme

–  Bayılacakmış gibi hissetme

-  Kaçma hissi

–  Ağlama krizi

Klostrofobi nedeniyle, kişilerin sosyal ve iş yaşantıları zarar görüyor. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Kapalı Alan Korkusu Klostrofobi adıyla da bilinen kapalı alan fobisi, kişinin kapalı alanda kalması gerektiğinde ciddi iç sıkıntısı yaşamasına ve fizyolojik belirtilerin de eşlik etmesiyle kendisini daha kötü hissetmesine neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Klostrofobisi olan kişiler asansöre binme, sinemaya gitme, trene binme gibi durumlarda ciddi sorunlar yaşadığından, bu kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor.

KORKULARINIZI YENİN

Klostrofobi, kalp çarpıntısı ve nefes alma güçlüğü gibi belirtileriyle fizyolojik sorunları da beraberinde getiriyor Günlük hayatın bir gereği olarak kapalı alanlarda zaman geçirmesi gereken ve bu konuda mantığın açıklayamadığı nedenlerden dolayı sıkıntı yaşayan kişiler, psikolojik açıdan hüzün, duvarların üstüne gelmesi gibi duygu durumlarıyla baş etmek zorunda kalıyor.

Bu kişiler ayrıca; titreme, nefes almada güçlük çekme, kalp çarpıntısı gibi fizyolojik sorunlarla da karşı karşıya kalıyor. Klostrofobisi olan kişiler; mantığın açıklayamadığı ve korkulmasını gerektiren bir durum söz konusu olmasa dahi kendilerini kötü hissedebiliyor. Psikolojik sorunlara, kalp çarpıntısı ve titreme gibi belirtilerin de eşlik etmesiyle kişi kendini büyük bir çıkmazın içinde hissediyor.

KLOSTROFOBİNİN NEDENİ, ÇOCUKLUK DÖNEMİNE AİT BİR TRAVMA OLABİLİR

Çocuklukta veya ergenlik çağında yaşanmış korkutucu bir olayın, 30’lu yaşlarda klostrofobi olarak kendini gösterebiliyor.

Klostrofobi denilen kapalı alan fobisinin nedeni kesin olarak bilinememekle birlikte, çocukluk dönemine ait bir travma da klostrofobi gelişmesinde etkili olabilmektedir. Örneğin, cezalandırma nedeniyle ya da farklı nedenlerle kapalı bir odada çocukken uzun zaman geçirmek ve bundan dolayı duyulan derin kaygı, ileriki yaşlarda klostrofobi olarak karşımıza çıkabilmektedir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:09 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.