Travmatik beyin yaralanmaları için önemli buluş

Avustralyalı bilim adamları, travmatik beyin yaralanmalarıyla ilgili önemli bir buluşa imza attı.

Avustralyalı bilim adamları, travmatik beyin yaralanmalarıyla ilgili önemli bir buluşa imza attı.

Avustralyalı bilimadamları, travmatik beyin yaralanmalarının ardından beynin zarar görmesinin, matriks metalloproteinaz-3  (MMP-3) adlı enzimin engellenmesi yoluyla büyük ölçüde önlenebileceğini ortaya koydu. Travmatik beyin yaralanmaları, kafaya alınan darbelere bağlı olarak ortaya çıkıyor ve önemli sakatlıklara hatta ölüme yo laçabiliyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'ne bağlı Australian Centre for Blood  Diseases (ACBD) adlı kan hastalıkları merkezinden, Prof. Robert Medcalf ve Dr.  Maithili Sashindranath başkanlığındaki bilimadamlarının yaptığı bilimsel çalışma,  "Brain" adlı nöroloji dergisinde yayımlandı. Medcalf ve Sashindranath başkanlığındaki araştırmacılar ekibinin,  İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi ile ABD'deki Michigan Üniversitesi'nden  bilimadamlarının işbirliğiyle yaptığı 5 yıl süren ortak bilimsel çalışma sonucu,  travmatik beyin yaralanmalarının şiddetlenmesiyle ilgili olduğu belirlenen, doku  plazminojen aktivatörü (t-PA) ile MMP-3 adlı iki enzim tanımlandı. Medcalf çalışmalarında, kan pıhtılarını gideren ve günlük hayatta öğrenme  ve bellek fonksiyonlarını destekleyen sağlıklı ve yararlı bir enzim olan t-PA'nın  travmatik beyin yaralanmalarına doğrudan bir etkisinin bulunmadığının tespit  ettiklerini söyledi. Ancak t-PA'nın kendisinin doğal inhibitörlerinden biri tarafından faal  duruma geçirilmesinin, beyne zarar veren MMP-3 enzimini aktive ettiğini ortaya  çıkardıklarını anlatan Medcalf, "Şimdi artık MMP-3 enzimini bir inhibitör  yardımıyla engellemek suretiyle travmatik beyin yaralanmalarının ardından beyni  koruyabileceğimizi biliyoruz" dedi. A.A LONDRA  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:24 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.