TRAVMA GEÇİRENLER İÇİN PROJE

A.A

UNICEF'in yürüttüğü bu projeyle istismara uğrayan çocukların bütün işlemleri tek çatı altında yapılabilecek.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)'nun yürüttüğü “Önce Çocuklar Projesi”nin bir alt çalışması olan çocuk koruma merkezleri, İstanbul, Bursa, İzmir ve Adana'nın da aralarında bulunduğu 12 ilde hayata geçirilecek. Böylece istismara uğrayan çocukların bütün işlemleri tek çatı altında yapılabilecek.

“Önce Çocuklar Projesi”nin ulusal danışmanı, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Pskiyatrisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Taner Güvenir, 12 ili kapsayan “Önce Çocuklar Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl Düzeyinde Modellenmesi Projesi” kapsamında Bursa'ya geldi. Dr. Güvenir, ABD ve Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde çocukların korunmasına yönelik önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin bu çalışmalara hazırlanan projelerle katıldığını ifade eden Güvenir, planlanan en önemli çalışmaların başında çocuk koruma merkezlerinin kurulmasının geldiğini anlattı.

UNICEF'İN yürüttüğü “Önce Çocuklar Projesi”nin bir alt projesi olan bu merkezlerin İstanbul, Bursa, İzmir ve Adana'nın da aralarında bulunduğu 12 ilde hayata geçirileceğini dile getiren Güvenir, şöyle devam etti:

“Doğu ve Karadeniz illeri de bulunuyor. Söz konusu merkezler üniversiteler bünyesinde kurulacak. Merkezler, çocuk istismarında ilk müdahalenin yapılması, delillerin toplanması, ilk muayenelerinin yapılması, adli sürecinin başlatılmasının tek çatı altında yapıldığı bir sistemi sağlayacak. ABD ve Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bu sistem uygulanıyor. Çocuk oradan oraya sürüklenerek yıpratılmıyor.”

ÇOCUĞUN YENİ TRAVMALARA GİRMESİ ÖNLENECEK

Cinsel, fiziksel, duygusal olarak ağır şekilde istismara uğradığı ihbarında bulunulan çocuğun, kolluk kuvvetlerince alınıp söz konusu merkeze getirileceğini anlatan Güvenir, şöyle konuştu:

“Çocuk birçok değerlendirmeden geçiriliyor. Bu merkezde pediatristler, psikolog, gerekirse jinekolog, adli tıp uzmanı görev yapabilecek. Sistem, savcının da gelip merkezde emniyetle birlikte sorgulama yapması, hatta soruşturma başlatması gibi bir format içeriyor. Çocuk kurum kurum gezmiyor. Mevcut uygulamada, bir ihbar sonucunda çocuğu, kolluk kuvvetleri alıyor, ardından çocuk polisi devreye giriyor ve ifadesini alıyor, sonra sosyal hizmetlere bağlı birimler ilgileniyor, hastaneye götürülüyor, gerekirse adli tıpta kontrolden geçiriliyor ve son olarak savcılığa gidiyor.”

Dr. Güvenir, çocukların korunması için bu tür işlemlerin tek çatı altında yapılmasının artık bir şart olduğunu ifade ederek, “Çocuk yıpratılmıyor, en önemlisi de kurum kurum gezdirilerek, yeni travmalara uğramaları engelleniyor. Kararlar daha ivedi olarak alınıyor” dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Mart 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.