TELEVİZYONDAN UZAK TUTUN

DHA

Psikolojik Danışman Dr. Fatih Kalkınç, teknolojinin genç beyinlerin direncini azalttığını öne sürerek, öğrencilerin eğitim hayatında başarılı olabilmesi için cep telefonu, TV ve bilgisayardan uzak durması gerektiğini söyledi. Ezber yapmanın hiçbir işe yaramadığını belirten anlatan Dr. Kalkınç, "İlköğretim çağından itibaren çocukların mantığını kullanabilme yeteneğini öğrenmesi şart. Bu yüzden belli bir süre teknolojiden uzak kalmalılar" dedi.

Erzurum Lisesi'nde 'Sınav stratejileri' konulu bir seminer veren Dr. Fatih Kalkınç, eğitimde motivasyonun önemine değindi. Türkiye’de birçok ailenin ilköğretim çağından itibaren çocuklarını yarış atı gibi Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) hazırlamaya çalıştığını, ancak bunun herkese zarar verdiğini dile getiren Dr. Kalkınç, öğrencilerin belli bir plan çerçevesinde çalışması gerektiğine dikkat çekti. Geçen yıl ÖSS’de sorulan 120 sorudan 15’inin bilgi, 105’inin ise yorum, analiz ve sentez sorusu olduğunu belirten Dr. Kalkınç, bu nedenle ezber yapmanın öğrencilere yarar getirmeyeceğini kaydetti. Ailelerin çocuklarına mantık kullanabilme yeteneği aşılaması gerektiğini vurgulayan Dr. Kalkınç, şunları söyledi:

"Eğitimde başarının bir bütün olduğu hiçbir zaman unutulmamalı. Aile, öğrenci ve okul üçgeni geleceğin temel taşlarıdır. Bu nedenle geleceğimizi hazırlarken, sistemin gerektirdiği gibi hareket etmeliyiz. Günümüz eğitim ve sınav sisteminde hiçbir şekilde ezbere yer yok. Tamamen mantığını kullanabilen, yorum yapabilen öğrencilere ihtiyaç var. Bu yüzden aileler çocuklarıyla sık sık diyalog kurmalı, konuları, olayları tartışmalı ve onlara farklı bakış açıları sunmalılar. En küçük bir konuda bile yorum ya da düşüncelerini öğrenmeliler. Küçük yaşlarda kazandırılacak bu özellik ilerleyen yaşantılarında yavrularımızın çok işine yarayacak ve en önemlisi ders çalışırken ezber yapmayacaklar. Bu noktada en önemli şey çocukları teknolojiden belli bir süre uzakta tutmak. Çocukların çalıştığı odada kesinlikle cep telefonu, TV ya da bilgisayar olmamalı. Çünkü bu ürünler çocukların direncini azaltıyor, dikkatlerini dağıtıyor."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.