Sürekli uyku halindeyseniz

Narkolepsi çok yönlü paralizisi, uykuya dalarken veya uykudan uyanırken ortaya çıkabilen halüsinasyonlar ve "katapleksi" denilen düşme ataklarının tabloya eklenebildiğine dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu şöyle konuştu:

"Hastaların çoğunda bozulmuş gece uykusu da vardır. Narkolepsinin ortaya çıkmasında genetiğin rolü çok fazladır. Bu hastalıkta hypocretin denen bir maddenin beynimizde eksik olduğu saptanmıştır. Beynimizde bulunan dopaminin temel olarak uyanıklığın ortaya çıkmasını ve bunun sürdürülmesini sağladığı bilinmektedir."

UYKU ATAKLARI BİR SAATTEN KISA SÜRÜYOR

Hastalıkta temel belirtilerin gündüzleri genellikle bir saatten kısa süren uyku ataklan olduğunu belirten Önder Kuzu, "Geçici bir tazelenme ve zindelik hissedilir.

Bu uyku atakları yemekte, konuşurken veya araç kullanma gibi en uygunsuz koşullarda ortaya çıkabilir. Uyanıklığın yeterli olmaması nedeniyle konsantrasyon güçlüğü ve bellek sorunlan oluşur. Narkolepside uykuya dalma ve sürdürme bozukluğuna da sık rastlanmaktadır" şeklinde konuştu.

"KARABASANLARLA BAŞLIYOR

Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, hastalığın başlamasından aylar veya yıllar sonra halk arasında "karabasan" denilen uyku

Gündüz yemekte, toplantıda ya da direksiyon başmdayken aniden gelen dayanılmaz uyku ataklan, 'Narkolepsi' olarak tanımlanıyor.

Beyinde "hypocretin" maddesinin eksikliğinden kaynaklanan hastalık, olası kaz alarm ötesinde kişide konsantrasyon güçlüğü ve bellek sorunlarına da yol açıyor. Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi, eğitim, davranışsal ve destekleyici tedaviler uygulanıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesinden Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, narkolepsinin kadın ve erkek cinslerde eşit olarak sıklıkla 20'li yaşlarda ortaya çıkan ve ilk olarak gündüz artmış uykululuk ve dayanılmaz uyku atakları ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu söyledi.

İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Narkolepsi teşhisinde klinik belirtilerle beraber laboratuvar desteğinden yararlanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, "Polisomnografide sık uyanmalar ve kısalmış REM latansı dikkat çeker. Uyku laboratuvannda gündüz yapılan MSLT Testi narkolepsi tanısında çok değerlidir. Bu testte hastaların uykuya 8 dakikadan önce dalmaları ve iki kez 15 dakika içinde REM evresine geçmeleri narkolepsi tanısını destekler. Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi, eğitim, davranışsal ve destekleyici tedaviler uygulanmaktadır" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Ocak 2018Yayınlanma Tarihi:02 Mart 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.