'Sürekli mutsuzum ve huzursuzum'

Ben hep mutsuzum, nedeni yok ama mutsuzum..Sürekli huzursuzum, kendimi hiç mutluluğa layık görmüyorum.

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

 

 

SORU Merhabalar sorunum agresif olmam, Tahammülsüzüm hiçbir şeyi kafam almıyor çabuk geriliyorum. Bir çocuğum var ağladığı zaman uzun süreli ağlamalarında çok sinirleniyorum avazım çıktığı kadar bağırmak geliyor içimden ona sesimi yükseltmemek için kendimi kasıyorum bu gerginliği atamadığım için hep huzursuzum lütfen yardım edin bana. CEVAP İnsanlar yoğun stres altındayken tepkilerini kontrol etmekte güçlük çeker. Dikkati toplamakta güçlük, toleransta düşme, sinirlilik, huzursuzluk görülebilir. Bu durumda sizdeki değişikliklerin ve yakınmalarınızın ne zaman ortaya çıktığı, yaşadığınız bir olayla ilgili olup olmadığı, yaşamınızdaki güçlükler, aile ilişkileri, stresle baş etme gücünüz ve kişilik özellikleriniz değerlendirildiğinde nedenler bulunabilir. Kendinizin yapabileceği basit bir girişim solunum egzersizi olabilir. Bunun ötesinde bir psikiyatristten yardım almanız yarar sağlar. SORU Ben hep mutsuzum, nedeni yok ama mutsuzum..Sürekli huzursuzum, kendimi hiç mutluluğa layık görmüyorum. CEVAP Mutsuzluk veya mutluluk kavramı kişiye göre değişebilen bir kavramdır. Sürekli huzursuzluk ve kendini mutluluğa layık görmeme durumu depresyonda da olabilir. Depresyonun olmadığı durumlarda, mutsuzluk kişilik yapısı ve kendine güven duygusuyla yakından ilişkilidir. Bu durumunuzun depresyonla mı, kişilik yapınızla mı ilgili olduğunun belirlenmesi, mutsuzluğu giderme açısından ilk adımdır. Bu nedenle mutsuzluğunuzun neye bağlı olduğunu bulmak önemlidir, iki durum için çözüme gidecek yol aynı değildir. Bu belirlendikten sonra mutsuzluk ve kendini mutluluğa layık görmeme yakınmalarınızın giderilmesi için bir yol haritası çizilir. Bunların yapılabilmesi ve sonuca ulaşılabilmesi için bir profesyonelden yardım almak, birlikte belirlenen planı uygulamak gerekir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:31 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.