SOKAK ÇOCUKLARINDAN DERGİ

Bu derginin çalışanları ‘sokak’tan. “Sokak Kedisi”ni sokaklardan kurtulan ‘çocuklar’ kurdu. Çoğunluğu aile içi şiddetten kaçarken küçük yaşta sokağa itilmiş, tiner kullanmış, alkole alışmış, dilencilik yapmış.

İmtiyaz sahibinden muhabirine, grafikerinden satış sorumlusuna, çalışanlarının “sokak çocuğu” olduğu bir dergi “Sokak Kedisi”.
Sokaklardan kurtulmayı başaran “Sokak Kedisi” ekibi, dergi gelirleriyle yardıma ihtiyacı olan sokak çocuklarına da destek oluyor.
Büyük çoğunluğu aile içi şiddetten kaçarken küçük yaşta sokağa itilmiş, tiner kullanmış, alkole alışmış, dilencilik yapmış... İçimizden ama değilmiş gibi gördüğümüz sokak çocukları onlar...
Umut Çocukları Derneği’nde kesişen yollarına, yeni atıldıkları yayıncılık hayatıyla devam ediyorlar, gelecek hayalleri kuruyorlar.
Geliştirdikleri Kendine Yardım Projesi (KEYAP) kapsamında “sokaktan kurtulmuş” çocukların çıkarttığı Sokak Kedisi dergisinin, şu an kadrolu altı çalışanı var. 

Baba şiddeti
Derginin imtiyaz sahibi ve muhabiri Ferhat Şahin (27), baba şiddetinden kaçarak geldiği İstanbul’da 15 yılını sokaklarda geçirmiş. 2001’de Umut Çocukları Derneği’ne geçen Şahin, daha sonra derneğin sigortalı çalışanı olmuş. Bugün ise derneğin gönüllülerinin desteğiyle oluşan “Sokak Kedisi” dergisinin imtiyaz sahibi. Uğur Eroğlu da sigara bile içmezken, aile şiddetinden kaçarken sokaklarda tinere, uyuşturucuya alışmış. 10 yıl önce Umut Çocukları Derneği’yle hayatı değişmiş.
Uyuşturucuyu bırakmış, yerel bir dergide grafikerliğe başlamış. Şu an Sokak Kedisi’nin grafikeri. Dört ay önce evlenen Eroğlu, “Hayatım artık bambaşka. Evlendim, çok mutluyum. Düğünümde davetlilerin yarısı sokak çocuğuydu. Çocukları çok seviyorum, iyi bir baba olacağıma inanıyorum” diyor.
Baba ve ağabey şiddetinden 12 yaşındayken kaçan Özkan Yazan ise derginin satış pazarlama sorumlusu. İlkokulu dışarıdan bitiren Yazan, şimdi dışarıdan ortaokul ve liseyi bitirip üniversiteye gitmek istiyor.
Geçmişi unutmayacaklarını ama, geleceğe umutla baktıklarını söyleyen ekip, yardımlardan bir bölümünü, Malatya’da sokakta çalışan çocukların kurduğu “Umut Çocukları” tiyatro ekibine gönderdi.

Gülay Fırat  / İstanbul

KAYNAK: www.milliyet.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.