SOFRAMIZDAKİ TEHLİKE

Hürriyat Aile

Uzmanlar, iyi pişmemiş et ve sokak sütleri konusunda uyarıda bulundu. Önerileri mutlaka okuyun.

 

Kanamalı ağır barsak enfeksiyonuna hatta birçok ülkede ölüme neden olan E.coli bakterisi, ısıl
işlemden geçmemiş süt ve süt ürünleri ile iyi pişmemiş etlerde tespit edildi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Neriman İnanç, son günlerde salgınına rastlanan E.Coli’nin sadece iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerle bulaşılabileceği belirtilerek bu konuda eksik bilgi verildiğine dikkat çekti ve şu sözleri söyledi: “Et ve süt ürünleri de E.coli için riskli besinlerdir. Özellikle açıkta satılan ve denetimi olmayan çiğ sütlerin ısıl işlemden geçmediği sürece E.Koli için de potansiyel enfeksiyon riski taşıdığını unutmamak gerekir.”

TANIMLANAMAYAN BAKTERİ

Avrupa ülkelerinde başlayan E.coli bakterisinin henüz tanımlanmayan bir türü olduğunu belirten İnanç, ciddi hastalıklara yol açan koliform bakterilerinin, yapılan bilimsel çalışmalarla sokakta sağlıksız koşullarda satılan sütlerde ve iyi pişmemiş etlerde kabul edilemeyecek oranda tespit edildiğini söyledi.

YAZ AYLARI DAHA TEHLİKELİ

İnanç, yaz aylarının gelmesiyle birlikte koliform bakterilere bağlı ishal vakalarında artış olduğunu belirterek, yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunması uyarısında bulundu. İshalli hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda çok şey bilinmesine karşın her yıl yaklaşık üç milyon çocuğun ishalli hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirten İnanç, ölümlerin yaklaşık yüzde 50'sinin ishalde olan su kaybına bağlı olarak meydana geldiğini kaydetti.

İshal tedavisinin temel ilkesinin, hastalık nedeniyle yitirilen su ve bedenin su dengesini sağlayan elektrolitlerden potasyum ve tuzun yerine konması olduğunu kaydeden İnanç, potasyumun en iyi kaynaklarından birisinin de meyve suları olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü’nün de tedavide uygulanacak beslenme protokolünde sıvı dengesinin korun

PARKİNSON İÇİN ‘BEYİN BANKASI’

İngiltere’nin Oxford Üniversitesince kurulan bir ‘banka’, Parkinson hastalarının yeni umudu oldu.
Yeni bir kök hücre tekniği kullanan bilim insanları, Parkinson nedeniyle erken emekliliğini isteyen 56 yaşındaki İngiliz Derek Underwood’un deri hücrelerinden beyin sinir hücreleri üretmeyi başardı.

Araştırmacılar 50 hastadan alınacak hücrelerin istenildiği kadar beyin hücresine dönüştürülebileceğini ve böylece oluşacak ‘beyin bankasının’ Parkinson araştırmalarından çok değerli bilgiler vereceğini söylüyor. Bankada öncelikle beyin hücrelerinin nasıl bozulmaya başladığını keşfedilecek.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.