Size özel tedaviyle sigaraya son verin
NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, sigara polikliniğiyle şimdi de sigarayla savaşıyor. Size özel tedaviyle sigaradan kurtulun.

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, sigara polikliniğiyle şimdi de sigarayla savaşıyor. Size özel tedaviyle sigaradan kurtulun.

BAĞIMLILIKLA İLGİLİ BİLGİ ALIN..TIKLAYIN...

TEDAVİ SEÇENEKLERİNDEN DE BAHSEDEN SAĞLAM SEÇENEKLERİ İSE ŞÖYLE SIRALIYOR;
• Psikoterapi • Nikotin yerine koyma tedavisi • Farmakoterapi (ilaç tedavisi) • Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) Tedavisi • Diğer yöntemler Sigara bırakma polikliniğinde tedavi süresinin 2 ay olduğunu belirten Doç. Dr. Esra Sağlam, paket programla hastanın ilk ayda adım adım sigarayı bıraktığını ikinci ayda ise sigaraya başlanmaması için gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Sağlam zor olanın sigarayı bırakmanın değil, tekrar sigaraya başlamamanın zor olduğunu hatırlatıyor. Sigara bağımlılığına Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Yrd. Doç. Dr. Serdar Nuhoğlu birlikte kaleme aldıkları “Bağımlılık” kitabında da geniş yer veriyor. Kitapta Tarhan ve Nuhoğlu nikotin ve bağımlılığına ilişkin şunları ifade ediyor.NİKOTİN BAĞIMLILIĞI
Hâlâ yasal olarak satılan ve günümüzde birçok ölüme sebep olan bir diğer bağımlılık yapan madde de nikotindir. Nikotin genelde sigara şeklinde tüttürülerek içilir, kimi toplumlarda da çiğnenerek veya dilaltında emilerek kullanılır. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tütün ve ürünleri sağlığın bir numaralı tehlikesidir. Yapılan araştırmalar sigaraya bağlı ölümlerin diğer madde kullanımlarına bağlı ölümlerin toplamından çok daha fazla olduğunu göstermektedir. Buna rağmen tütünün halen yasaklanmamış olması da düşündürücüdür.NİKOTİNİN BEYNE ETKİSİ
Nikotin içildikten 5-10 saniye sonra beyne ulaşır, ama etkisi sadece sinir sistemi üzerine değildir. Örneğin içildikten çok kısa bir zaman sonra kalp atım hızını artırır, solunum sistemini etkileyerek nefes alma sıklığını değiştirir. Beyne ulaştıktan sonra yapısal olarak benzediği “asetilkolin” denilen bir kimyasal haberci gibi davranır. Asetilkolin; öğrenme, dikkat, bellek, iştah, nabız ve solunum hızı gibi birçok işlevde önemli rol oynar. Nikotin diğer bağımlılık yapan maddeler gibi beynin haz ve ödül merkezine de etki ederek bağımlılığının gelişmesine neden olur. Bağımlılık yapan maddenin yarı ömrü ne kadar kısa ise, bağımlılık o kadar hızlı gelişir ve o maddeyi bırakmak o kadar zor olur. Bu nedenle sigara bağımlığı çok çabuk gelişir ve kimi zaman bırakılması çok zor hale gelir. Hatta bazı kaynaklara göre, sigara kullanımına bağlı kalp krizinden sonra sigara tiryakilerinin neredeyse yarısı sigara içmeye devam etmektedir. Yoksunluğunda huzursuzluk, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, yerinde duramama, depresyon, baş ağrısı ve açlık gibi belirtiler, nikotinin sadece psikolojik değil, fizyolojik bağımlılık da yaptığının göstergesidir. Şaban Özdemir (NPGRUP)
Bu yazı 5836 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 23 Mayıs 2012 Çarşamba, 14:41
Güncelleme Tarihi : 23 Mayıs 2012 Çarşamba, 14:42