SİYASİLER PSİKOLOJİYİ BOZUYOR

DHA

Meclis'te artan kavga eden ve tartışan siyasilerin toplumun psikolojisini bozduğu ve güveni zedelediği ortaya çıktı.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ertuğrul Eşel, toplumda insanların kendi gibi görmediklerini ötekileştirmesinin bir hastalık haline geldiğini, kavga eden ve tartışan siyasilerin ise toplumun psikolojisini bozduğunu söyledi.

Psikiyatr Prof.Dr. Ertuğrul Eşel, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekilleri arasında yaşanan kavgayı insanların model alabileceklerini ve zamanla bilinçaltına yerleşen şiddet olgusunun bireylerin, dolayısıyla toplumun psikolojisini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Türk insanının kavgadan çok çabuk etkilendiğini ifade eden Prof.Dr. Eşel, "Meclis'in ötesinde Ankara’daki gerginlik toplumun psikolojisini etkiliyor. Toplumdaki bölünmelerin altında yatan olgular insanların psikolojik durumları ile doğrudan ilişkilidir. Siyaset bizim konumuz değil ama insanlar gerilim ve kavga istemiyor. Psikolojisi bozulan insanlar, son kavgalar ve gerilim ortamı nedeniyle birbirine düşman haline geldi" diye konuştu.

Prof.Dr. Ertuğrul Eşel, gerginliği engellemesi gereken siyasilerin, tam tersine toplumun psikolojisini bozarak ayrışmaya neden olduğunu söyledi. İnsanların kendi gibi görmediklerini ötekileştirmesinin bir hastalık haline geldiğini belirten Prof.Dr. Eşel, “İnsanlar ortak değerleri olmasına rağmen, ‘Benim gibi düşünmeyen benden değildir, düşmandır’ diyerek daha fazla ayrışmaya neden oluyor. Esas tehlike de bu, bulaşıcı bir hastalık gibi yayılabilir" dedi.

'KAVGA GÖRÜNTÜLERİ KÖRÜKLÜYOR'

Medyanın gerilim ve kavga görüntülerini çok fazla yayınlanmasının ötekileştirme hastalığını körüklediğini kaydeden Prof.Dr. Ertuğrul Eşel, toplum psikolojisinin 12 Eylül döneminden bile daha kötü duruma geldiğini ileri sürdü.

Sosyal patlama riskine dikkat çeken Prof.Dr. Eşel, "Herhangi bir kıvılcım ile büyük olaylar çıkabilir. İnsanlar arasında 'sevenler ve sevmeyenler' gibi bölünmeler oluştu. Orduya sempatik bakanlara 'darbeci' yakıştırmasının yapılması ya da orduyu sevmeyenlere 'irticacı' denmesi tehlikeli bölünmelerin işaretidir. Etnik bölünmeden de tehlikeli olan budur. Çünkü bu tür bölünmelerden toplumun bilinçaltı ile ilgili olduğu için daha tehlikelidir" diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Şubat 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.