Sigara işitmeyi de olumsuz etkiliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Salim Yüce, 6 yılın üzerinde sigara kullanan kişilerde işitme kaybı olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Salim Yüce, 6 yılın üzerinde sigara kullanan kişilerde işitme kaybı olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

sigaraisitmeCÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Salim Yüce, 2003-2004 yılları arasında tıpta uzmanlık çalışması kapsamında kronik sigara kullanıcılarında işitme testi ve işitme düzeylerinin değerlendirilmesi konulu araştırma yaptı. Alanında ilk olma özelliği taşıyan araştırma kapsamında 75 sigara kullanan ve hiç sigara içmeyen 75 kişiden oluşan toplam 150 kişilik çalışma grubu üzerinde çeşitli işitme testleri yapıldı. 13 ay süren çalışma sonucunda 6 yılın üzerinde sigara kullanan kişilerde yüksek frekans aralığında işitme sorunu oluşmaya başladığı tespit edildi.

SİGARAYI KOLAYCA BIRAKMANIN YOLLARI

Yrd.Doç.Dr. Salim Yüce, sigaranın sağlığa zararlarının son 50 yılda yapılan çalışmalar sonucu net olarak ortaya konulduğuna dikkat çekti. Sigaranın işitme konusunda etkileri olup olmadığını ortaya çıkarmak için çalışma başlattıklarını anlatan Yüce, şöyle dedi: "Sigara iç kulağa da zarar veriyor. Yaptığımız araştırmada bunu net bir şekilde ortaya koyduk. Özellikle 6 yıl ve üzeri sigara kullananlarda iç kulak olumsuz etkileniyor. Günlük 1 sigara içen kişi tiryaki kabul ediliyor. 6 yıldan fazla sigara içenlerde iç kulak etkileniyor. Kokla dediğimiz iç kulak atmosfere bir akustik enerji yayıyor. Otoakustik emisyon yayıyor. Her sağlıklı kokla bunu yayıyor. Bunu özel bir takım aletlerimizle tespit ediyoruz. Kokla da sorun ve rahatsızlık başladığında bu akustik enerji etkileniyor. Hasta olan veya zarar görmüş kokladan bu akustik enerji alınamıyor. 6 yılın üzerinde sigara içenlerin iç kulağı normal duyduğunu zannetseler de bağırıyor ben ölüyorum diye. Biz bu hastalarımızı tedbir almadıkları takdirde ileride ciddi işitme kaybı yaşayabilecekleri konusunda uyarıyoruz." Bu tür işitme kayıplarının ancak yapılacak bazı testler ile anlaşılabileceğine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Yüce, erken dönemde fark edilmediği takdirde kişilerin işitme cihazına muhtaç hale gelebileceğini söyledi. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:19 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.