SEVEREK YAP STRESİ ÖNLE

A.A

Trafik, hava kirliliği, işsizlik, çatışmalar ve kayıplar, değer yargıları karmaşası gibi etkenler strese sebep oluyor.


Kişinin işini severek yapması ve kendiyle barışık olması ise stresi önlüyor.

Trafik, hava kirliliği, işsizlik, zorlamalar, çatışmalar ve kayıplar, değer yargıları karmaşası gibi etkenler strese sebep oluyor.Kişinin işini severek yapması ve kendiyle barışık olması ise stresi önlüyor.

Prof. Dr. Sedat Özkan, baskı, engelleme ve çatışmaların stresi tetiklediğini söyledi. Stresi yenmek için anahtar kelimeler ise çalışmak, sevmek ve insanlarla iletişim kurmak. Duygularını ve gerginliklerini ifade etmeyen insanlarda stresin bastırıldığını vurgulayan Özkan, stresin, ruhsal, zihinsel, sosyal ve fiziksel yansımalarıyla anlaşıldığını belirtti.

Suçluluk duygusu, kin duyma, hayatın anlamının kaybolması, kabus görme ve can sıkıntısı ruhsal, yalnızlık, hoşgörüsüzlük ve insanlarla ilişki kurmamak sosyal, kafa karışıklığı, hafıza sorunları, kararsızlık, hayattan zevk almama zihinsel, ağrılar, uykusuzluk, kronik yorgunluk, alkol ve sigara tüketimi ise stresin fiziksel belirtileri olarak sıralanıyor. Stresin oluşmasının eşin ölümü, boşanma, hapis cezası, kayıplar, işten çıkarılma, ciddi sakatlık ve hastalıkların yanı sıra kişilik yapısıyla da ilgili olduğunu kaydeden Özkan, mükemmeli arayan, aceleci, yarışmacı kişilik özellikleri olan kişilerin de stres altında bulunduğunu ifade etti. Kronik hastalığı olanlara, hasta yakınlarına, bilgi sahibi olmak isteyenlere yönelik açılan okulun ilk dersi, `kronik stres ve hastalıklar`dı.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.