Robotlar kafesten çıkıyor

Üretim bantlarındaki fabrika robotları, güçlü çelik kollarıyla bir kazaya sebep olmamaları için genelde insanlardan ayrı tutulurdu. Ama robotlar kafesten çıkıyor.

Üretim bantlarındaki fabrika robotları, güçlü çelik kollarıyla bir kazaya sebep olmamaları için genelde insanlardan ayrı tutulurdu. Ama robotlar kafesten çıkıyor.

robotlarAncak şimdi koruyucu kafeslerin ardından çıkmaya başlayan ve insanlarla yan yana çalışan "nazik" robotların ortaya çıktığını görüyoruz. Bunun ardında bilgisayar görüşü gibi algılama teknolojilerindeki gelişmeler ve karmaşık algoritmalar var. Yeni robotların belirleyici özelliği, daha esnek tepkilere sahip olmaları. Georgia Teknoloji Enstitüsü'ndeki robotik programının başındaki Henrik Christensen'in dediğine göre, eski nesil robotlardaki en küçük bir rutin değişiklik için bile yoğun bir programlama gerekirdi. "Laboratuvar araştırmacıları bir sonraki adımınızı kestiren ve en iyi şekilde size hazır olmaya çalışan robotlar yapıyor" diyor Christensen. O araştırmacı lardan biri de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Uzay ve Havacılık Bölümü Yardımcı Doçenti Julie A. Shah. Shah robotlara eski yoldan iş öğretirdi. Yani bir iş yapan makinelere "iyi", "kötü" ve "nötr" komutlarını veren düğmelere basardı. Şimdiyse buna ek olarak "çapraz eğitim" adı verilen ve robotlarla insanların bazı şeyleri birbirlerinden öğrenerek rollerin değiştiği bir yöntemi kullanıyor. Yeni bir deneyde Shah ve bir öğrenci, üretim bandında yürütülen bir işi insan ve robotlardan oluşan bir ekibe yaptırdı. İnsanlar vida yerleştirir, robotlar da matkapla delik açarken roller değiştirildi ve robotlar insanların delik açmasını izledi. Shah, "Robotlara delik açmanın tek bir optimal yolunu öğretmiyoruz. Onun yerine takım arkadaşının tercihlerini ve nasıl işbirliği yapabileceğini öğreniyor" diyor. Çapraz eğitim a lan takımlar asıl rollerine döndüklerinde robotların da, insanların da işlerini daha verimli yaptıkları görüldü. Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde etkileşimli bilgisayar alanında yardımcı doçentlik yapan Andrea Thomaz, "İnsanların rolünü öğrenen robotlar sonunda yalnızca eski rutinlerini yapacak olsa bile insanların hareketlerini daha iyi tahmin edip daha iyi bir ortak olabilir" diyor. Bu tip robotlar artık piyasaya da çıkıyor. Boston'dan Rethink Robotics adlı şirket Ocak'tan beri müşterilerine iki kollu Baxter robotunu satıyor. 22 bin dolar fiyatı olan Baxter kafessiz olarak, insanların arasında hareket ederek çalışıyor ve nesneleri üretim bandından kaldırabiliyor. Rethink'in kurucusu, başkanı ve teknoloji baş yöneticisi Rodney Brooks, "Ona üretim bandının tam hızını söylemeniz gerekmiyor. Baxter nesneleri görüp yakalıyor, kendi hızını bandın hızına göre ayarlıyor" diyor. Danimarka'dan Universal Robots da yine kafessiz olarak kullanılan 33 bin dolarlık tek kollu bir makine satıyor. Güney California Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi, sinirbilim ve biyomedikal mühendisliği öğretim üyesi olan Stefan Schaal'sa yeni robotların yakında daha yeni becerilerle donatılacağını aktarıyor. Buna göre robotlar internete girip bilgi alışverişi yapabilecek ve kapasitelerini daha da genişletecek. Schaal'ın sözleriyle, "Biraz zaman alacak, ama bunu mutlaka göreceğiz". THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:18 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.