PARKLAR KABUS OLMASIN

Hürriyet

Yazın çocukları bekleyen en büyük tehlikelerin başında parmak kopmaları el, ayak ve kol yaralanmaları geliyor.

Ayrıca evlerde çok sık karşılaştığımız, kapı sıkışmaları, merdiven trabzanlarına parmak takılmaları da annelerin en büyük kabuslarından biri.


Baharın gelmesiyle çocukların parklara daha çok çıkması sonucu oyun kazaları da daha çok gündeme geliyor. Özellikle yazın çocuk parklarındaki merdivenlere, oyun aletlerine çocukların parmaklarını sıkıştırdığını söyleyen Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, "Yazın özellikle çocuklar oyun parklarında, sokaklarda bu tür kazalara çok maruz kalıyor. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden temiz bir torbanın içine kopan parçayı koyarak mikrocerrahi bölümü olana bir hastaneye gitmek gerekir" diyor

"KOPAN PARMAK, TEMİZ BİR TORBANIN İÇİNE KONULMALIDIR"


"Çocuklar merdivenlerden inerken sıçrayarak iniyorlar, koşarak kazalara neden olabilir" diyen Doç.Dr.Fatih Parmaksızoğlu,  "Dekorasyon olarak yapılan yerlere çocuk parmağını kaptırabilir. Çocuğa ne kadar söylesen de dinlemez. Çocukların kemikleri de, damarları da küçük olduğu için işlerde daha zorlaşır. Toplardamarlar çocuklarda zayıftır. Mikrocerrahide zorlanma olur. Yazın özellikle çocuklar oyun parklarında, sokaklarda bu tür kazalara çok fazla maruz kalırlar. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden temiz bir torbanın içine kopan parçayı koyarak hastaneye gelmek gerekir. İçinde buz kabı olan bir torbanın üzerine konulursa iki ayrı torbada olacak şekilde en iyisi budur. İmkan varsa çok acil mikrocerrahi bölümü olana bir hastaneye gitmek gerekir.

Bir parmağın, bacağın ya da herhangi bir uzvun koptuğunda takılıp takılmayacağına ancak cerrah karar verir. Cerrah da çıplak gözle karar veremez. Damarların mutlaka mikroskopla incelenmesi gerekir. Çıplak gözle doktorun bakıp kesinlikle karar vermemesi gerekir" diye konuştu.

"EVLERDE DE ÇOK SIK PARMAK KOPMALARI VE EKLEM EZİLMELERİ OLUYOR"


Evlerde de çok sık parmak kopmalarının ve eklem ezilmelerinin meydana geldiğini sözlerine ekleyen Doç.Dr.Parmaksızoğlu, şöyle konuştu:

"Çocuklar arasında oyun sırasında, ani kapı kapatmalarda kapıya sıkışma, veya merdivenlerden atlayarak inme sırasında merdiven trabzanın demirleri arasına parmakların sıkışması şeklinde oluşan kopmalar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kırsal kesimde çocukların balta, nacak gibi kesici aletlerden uzak tutmak gerekir. Özellikle iki küçük kardeş odun kesmede büyüklerini taklit ederken biri odunu tutmakta diğeri balta ile kesmeye çalışmaktadır. Balta büyük kardeşin kontrolsüz hareketi ile odunu tutan küçük kardeşin parmaklarına inmekte ve parmak kopmalarına sebep olmaktadır."
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.