Panik atak kişiyi yalnızlığa itiyor

Panik atakta agorafobi adı verilen kalabalık korkusu gelişiyor. Panik ataklardan korunmak için devreye giren kaçma ve kaçınma davranışları, korkuya neden oluyor. Panik atak kişiyi yalnızlığa itiyor.

Panik atakta agorafobi adı verilen kalabalık korkusu gelişiyor. Panik ataklardan korunmak için devreye giren kaçma ve kaçınma  davranışları, korkuya neden oluyor. Panik atak kişiyi yalnızlığa itiyor. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir  Hastalıkları Hastanesi (BRSHH) Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, panik atak  bozukluğu olan hastalarda, agorafobi adı verilen kalabalık korkusu geliştiğini  belirterek, panik ataklardan korunmak için devreye giren kaçma ve kaçınma  davranışlarının, korku ve kaygı devamına neden olduğunu bildirdi.

KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUZ MU VAR

Kurt, yaptığı açıklamada, panik atak rahatsızlığının sosyal yaşamı  olumsuz yönde etkileyen önemli bir psikolojik sorun olduğunu ifade etti. Panik  atak rahatsızlığının, toplumun yüzde 1,5 veya 2'sinde görülebildiğini belirten  Kurt, rahatsızlığın kadınlarda erkeklere göre iki kat daha rastlandığını,  ergenlik ve 30'lu yaşlarda da zirve yaptığını kaydetti.

KORKULARINIZDAN KURTULUN

Panik atak rahatsızlığının en önemli nedenlerinden birinin stres olduğunu  ve ilk atağın kalabalık bir yerde, evde ya da araba kullanırken meydana  gelebileceğini belirten Kurt, şunları ifade etti: “Panik atak geçiren kişiler, o sırada oluşan bedensel duyumlarına bağlı  olarak yorum yapıyor. Örneğin, kalp krizi geçirdiğini düşünen bir kişi, acil  servise gidiyor. Çekilen kalp elektrosunda bir şey bulunamıyor ancak, bu  şikayetlerin nasıl olduğuna dair tatmin edici bir açıklama da yapılamıyor. Hasta,  'şikayetlerimi açıklayacak bir neden yok ama ben de bunları uydurmuyorum ki,  acaba aklımı mı kaçırıyorum' diye düşünüyor.” Yaşadığı bu durumun dehşetinden ürken hastanın, tekrar panik atak  geçirmekten ürkerek bedensel belirtilerle daha çok meşgul olmaya başladığını  söyleyen Kurt, “Bu sırada kendince bazı tedbirler alıyor. Panik atağın  gelebileceğini düşündüğü yerlere gitmemeye başlıyor, kalabalık ortamlardan uzak  duruyor ya da evden çıkmıyor. Sonuçta panik atak hastalarının çoğunda gördüğümüz  kalabalık korkusu gelişiyor. Panik ataklardan korunmak için devreye giren kaçma  ve kaçınma davranışları, korku ve kaygı devamına neden oluyor” ifadelerini  kullandı. Panik atak olan hastaların, “kendimi kontrol edemeyeceğim, bayılacağım,  delireceğim, öleceğim, felç olacağım veya kalp krizi geçireceğim” gibi yanlış  yorumlar yaptıklarını da belirten Kurt, “Yaptıkları bu yorumun doğruluğuna da  inanırlar” düşüncelerini dile getirdi. A.A    

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:04 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.