OTİZMLE ŞİZOFRENİN KÖKENİ AYNI

OTİZMLE ŞİZOFRENİN KÖKENİ AYNIScienceDaily - Çeviri: Ayda Çayır /Np Grup

Hollandalı araştırmacı, gelişim psikologu Annemie Ploeger'in varsayımına göre  şizofreni ve otizm ortak bir kökene sahip. Ploeger her iki mental hastalıkta da gebeliğin ilk ayında oluşan benzer fiziksel anomaliler olduğunu ortaya koydu.

Ploeger gebeliğin ilk ayında bu iki bozukluk arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırdı. İlginç bir şekilde, otistiklerin sahip olduğu pek çok fiziksel anomalinin şizofrenlerde de yaygın olduğunu saptadı. Mesela, otistiklerde ve şizofrenlerde çıkık kulaklara ve ayak parmaklarında tuhaflıklara rastlanıyor. İki bozukluk arasında farklılıklar da var: büyük kafa ve intestinal problemlerse otistiklerde oluşan tipik karakteristiklerden. Ploeger tüm bunlardan iki bozukluğun da ortak bir kökene sahip olduğu sonucuna vardı. Gebeliğin erken fazında oluşan fiziksel bir anomali bazılarında şizofreniye bazılarında ise otizme ilerliyor.

Araştırmada enbriyonun bozulmaya en yatkın olduğu dönemin döllenmeden sonraki 20 ila 40 günlük periyod olduğu saptandı. Erken organogenez olarak adlandırılan bu evrede vücudun farklı kısımları arasında yoğun etkileşimler söz konusu. Bir bölümde bir şeyler ters gittiğinde, diğer bölümlerin gelişimi de bundan büyük ölçüde etkileniyor. Erken organogenez esnasında oluşan fiziksel anomalilere şizofren ve otistiklerde sıkça rastlandığı için, Ploeger bu psikiyatrik bozukluklarının temelinin gebeliğin çok erken fazında atıldığı sonucuna vardı.

Ploeger kadınlara şunları öneriyor: Gebe kalmadan önce bile sigara içme, ilaç kullanma ve stresli aktiviteler gibi riskli davranışlardan uzak durun. Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren sağlıklı yaşamaya başlasanız bile, çocuğunuzun gelişim bozukluğunun temelleri çoktan atılmış olabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Aralık 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.