Östrojen Testi Nedir?

Östrojen testi, doktorunuzun ergenlik, doğurganlık, menopoz ve diğer koşullarla ilgili endişeleri kontrol etmesine yardımcı olmasının bir yoludur. Doktorunuz bu estradiol, estron (E1), estradiol (E2), estriol (E3) veya östrojenik hormon testleri de isteyebilir.

ÖSTROJEN NEDİR?

Östrojen, kemik ve üreme sağlığı gibi kadın sağlığının birçok alanında kilit rol oynayan hormondur. Uzman doktorun, belirli bir östrojen tipinin çok fazla veya çok az olmasından kaynaklanan bir durumunuz olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyorsa, bir östrojen testi yaptırmanızı önerebilir. Bu basit bir kan testidir ve bu östrojenin üç tipini ölçebilir:

Östrojen testinde, Kadınların menopozdan sonra yaptıkları ana hormon olan estron veya E1,

-  Estradiol veya E2, kadınların hamile olmadıklarında yaptıkları ana hormon

-  Estriol veya E3, kadınların hamile olduklarında daha fazla ürettiği bir hormon

Östrojen Testini Kimler Yaptırır?

Doktorlar, aşağıdaki gibi semptomlar için estradiol veya estron testi önerebilir:

- Menopozdan sonra vajinal kanama

- Adet döngüsü ile ilgili sorunlar

- Kısırlık

- Sıcak basması, gece terlemesi ve düzensiz adet dönemleri gibi menopoz semptomları

Östrojen testinde, Menopoz semptomlarını tedavi etmek için hormon tedavisi alıyorsanız, doktorunuz tedavinin ne kadar iyi gittiğini görmek için size bir E1 veya E2 testi yapabilir. Cinsel organları normalden daha erken veya daha geç gelişen kızlara da E1 ve E2 seviyeleri test edilebilir. Doktorlar genellikle E3'ü hamilelik sırasında, geçici olarak ana östrojen haline geldiğinde test eder. Anormal estriol seviyeleri bebeğin sağlığıyla ilgili sorunların bir işareti olabilir - ancak emin olmak için çok daha fazla test yaptırırsınız.

Östrojen testinde, Östrojen seviyelerinizdeki değişiklikleri zaman içinde izlemek için birkaç teste ihtiyacınız olabilir.

Erkeklerde Östrojen Testi

Erkeklerde de östrojen vardır, ancak seviyeleri genellikle kadınlarda olduğundan daha düşüktür. Erkeklerde çok düşük veya çok yüksek olan östrojen seviyeleri sağlık sorunlarına yol açabilir.

Erkekler için ne zaman Östrojen Testi Yapılır?

- Ergenliğin gecikip gecikmediğini kontrol edin

- Büyümüş erkek göğüslerini teşhis edin, doktorların jinekomasti dediği bir durum

- Yüksek östrojen seviyelerinin düşük testosteron veya androjen seviyelerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenin - erkeklerde iki anahtar hormon

-  Östrojen yapan tümörleri

Östrojen Testi Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Etmeli?

Östrojen testine hazırlanmak için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bazı kan testlerinde olduğu gibi öncesinde herhangi bir şey yemeyi veya içmeyi bırakmanıza gerek yoktur. Ancak testten önce, aldığınız tüm ilaçları ve takviyeleri doktorunuza söylemelisiniz. Test sonuçlarını etkileyebilecek doğum kontrol hapları veya hormon tedavisi alıyorsanız bunu doktorunuza söylemeniz özellikle önemlidir.

Doktorunuz östrojeninizi test etmek için idrarınızı, tükürüğünüzü veya kanınızı kullanabilir. Bu testler şu şekilde yapılır:

Tükürük testleri

Bu testi genellikle evde bir kit ile yapabilirsiniz. Doktorunuz hangi kitin alınacağını ve nasıl hazırlanıp numune alınacağını size açıklayacaktır.

24 saatlik idrar testi

Bu test için doktorunuz veya laboratuvarınız size 24 saatlik bir süre boyunca tüm çişinizi toplamanız için bir kap verecektir. Doktorunuz, numunelerin alınmasıyla ilgili tüm adımları ve numunelerinizi nasıl saklayacağınızı açıklayacaktır. Ardından numunelerinizi ofislerinde veya laboratuvarda test edecekler.

Kan testi

Kan testi sırasında doktorunuz veya başka bir sağlık uzmanı kolunuzdaki bir damardan biraz kan alacaktır. Bir laboratuvar daha sonra bu kan örneğini test edecektir.

Östrojen Test Sonuçları

Normal veya sağlıklı kabul edilen östrojen seviyeleri yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır. Kadınlar için hamileliğin östrojen seviyeleriniz üzerinde de büyük bir etkisi olacaktır. Adet döngünüzde bulunduğunuz yer de sonuçları etkileyebilir.

Belirli bir östrojen formunun yüksek veya düşük seviyeleri, durumunuzu teşhis etmek için yeterli değildir. Test sonuçları, belirtilerinizin nedenini bulmanıza yardımcı olabilir.

Yüksek E1 veya E2 seviyeleri, kızlarda erken ergenlik veya kızlarda ve kadınlarda yumurtalıklarda tümör anlamına gelebilir. Erkekler ve erkekler için artan E1 ve E2 seviyeleri, gecikmiş ergenliğe, testislerdeki tümörlere işaret edebilir ve jinekomastinin nedeni olabilir.

Hem erkekler hem de kadınlar için yüksek E1 ve E2 seviyeleri şu anlama gelebilir:

-Hipertiroidizm

- Siroz (karaciğer hasarı)

- Adrenal bezlerdeki tümörler

Hamile kadınlar için yüksek E3 seviyeleri, doğumun yakında gerçekleşeceği anlamına gelebilir. Kadınlarda düşük östrojen seviyeleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli koşulların belirtileridir:

-Düşük düzeyde hipofiz hormonları

- Kötü işleyen yumurtalıklar

- Başarısız hamilelik (östriol seviyeleri düştüğünde)

-Yeme bozukluğu

- Turner sendromu (anormal veya eksik bir X kromozomunun neden olduğu kalıtsal durum)

Menopozdan sonra doğal olarak düşük estradiol seviyeleri de olur.

Diğer testler

Östrojen testi sonuçlarınıza ve semptomlarınıza bağlı olarak, doktorunuz tanıyı kesin olarak belirlemeye yardımcı olacak başka testler önerebilir.

Yaygın bir test, folikül uyarıcı hormon (FSH) düzeylerini kontrol eder. FSH, kadınlarda adet döngüsünü yönetir ve yumurtalıklarda yumurta üretimini uyarır. Erkeklerde FSH, sperm üretimini uyarır. Kısırlık endişe vericiyse, erkekler ve kadınlar için FSH ve luteinize edici hormon (LH) testi uygundur. Aynı şey, erkek veya kızlarda erken ergenlikten şüpheleniliyorsa da geçerlidir.

Hormon seviyeleriniz veya herhangi bir sağlık sorununuz hakkında sorularınız varsa, doktorunuza sorun. Belirtilerinizi tanımlamada mümkün olduğunca ayrıntılı olduğunuzda yardımcı olur. Sağlık hizmeti sağlayıcınızın sahip olduğu daha fazla bilgi, daha iyi.

Östrojen Tableti Nedir?

Bu ilaç bir kadın hormonudur. Kadınlar tarafından menopoz semptomlarını (sıcak basması, vajinal kuruluk gibi) azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Bu semptomlara vücudun daha az östrojen yapması neden olur. Bu ilacı sadece vajina içindeki ve çevresindeki semptomları tedavi etmek için kullanıyorsanız, ağızdan alınan, deri yoluyla emilen veya enjekte edilen ilaçlardan önce doğrudan vajina içine uygulanan ürünler düşünülmelidir. Bazı östrojen ürünleri kadınlar tarafından da kullanılabilir.

Menopozdan sonra kemik kaybını (osteoporoz) önlemek için. Bununla birlikte, kemik kaybını önlemede etkili olan ve daha güvenli olabilecek başka ilaçlar da (raloksifen, alendronat dahil bifosfonatlar gibi) vardır. Bu ilaçların östrojen tedavisinden önce kullanılması düşünülmelidir. Bazı östrojen ürünleri, erkekler ve kadınlar tarafından kanserleri (belirli prostat kanseri türleri, vücudun diğer bölgelerine yayılmış meme kanseri) tedavi etmek için ve olmayan kadınlar tarafından da kullanılabilir. yeterli östrojen üretebilir (örneğin, hipogonadizm, birincil yumurtalık yetmezliği nedeniyle).

 

Östrojen Tableti nasıl kullanılır?

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce ve her tekrar doldurduğunuzda eczacınızdan temin edilebilecek olan Hasta Bilgi Broşürünü okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz. Bu ilacı doktorunuzun önerdiği şekilde yiyecekle birlikte veya yemeksiz olarak ağızdan alınız. Mide rahatsızlığını önlemek için yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra alabilirsiniz.

Uzatılmış salımlı tabletleri alıyorsanız, ezmeyin, çiğnemeyin veya çözmeyin. Bunu yapmak, ilacın tamamını bir kerede serbest bırakarak yan etki riskini artırabilir. Ayrıca, bir puan çizgisi olmadıkça ve doktorunuz veya eczacınız bunu yapmanızı söylemedikçe, uzatılmış salımlı tabletleri bölmeyin. Bütün veya bölünmüş tableti ezmeden veya çiğnemeden yutunuz.

Dozaj, tıbbi durumunuza ve tedaviye verdiğiniz cevaba göre belirlenir.

Bundan en iyi şekilde yararlanmak için bu ilacı düzenli olarak alın. Hatırlamanıza yardımcı olmak için, her gün belirtildiği gibi aynı saatte alın. Dozlama programınızı dikkatli bir şekilde takip edin. Dozunuzu artırmayın veya bu ilacı belirtilenden daha sık veya daha uzun süre almayın.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ağustos 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.