Okuma davranışları da değişiyor

Yeni medya ve iletişim teknolojileri ile birlikte birçok alışkanlığımız da değişime uğradı. İnternet ve teknolojinin gelişimine paralel günümüzde okuyucunun okuma alışkanlıkları da değişime uğradı. Okuyucu artık dinamik bir yapıyı tercih ediyor.

Yeni medya ve iletişim teknolojileri ile birlikte birçok alışkanlığımız da değişime uğradı. İnternet ve teknolojinin gelişimine paralel günümüzde okuyucunun okuma alışkanlıkları da değişime uğradı. Okuyucu artık dinamik bir yapıyı tercih ediyor.

okumaÜsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Bulunmaz, 11-14 Eylül 2014 tarihleri arasında International Association of Social Science Research (IASSR) tarafından Rusya Saint Petersburg’da gerçekleştirilen kongrede, gazetelerin değişen rekabetçi şartları ile okur davranışlarına ilişkin bir bildiri sundu. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Bulunmaz Avrupa 5’inci Sosyal ve Davranış bilimleri Konferansına katılan Bulunmaz, yeni medya ve iletişim teknolojileri ile birlikte birçok alışkanlığımızın değişikliğe uğradığına dikkat çekti. Sosyal hayatımız ve iş hayatımızın bu değişikliğe uyum sağlamak zorunda kaldığına vurgu yapan Bulunmaz, özellikle internetin sağladığı avantajlar ve çeşitli platformlar üzerinden yeni medya araçlarına ulaşabilme kolaylığı ile içerik üretiminin günümüzde önemli hale geldiğini kaydetti. Sunumunda Bulunmaz şu görüşlere yer verdi. “Üretilen içeriğin hedef kitlenin beklentilerine ve taleplerine uygun olmasının yanında, onların istediği şekilde biçimsel bir altyapı dahilinde sunulması da gerekmektedir. Bilhassa gazetelerin bu durumu dikkate alması önemli bir durum olarak karşımızda durmaktadır, çünkü okuyucuların okuma davranışları değişmiştir ve gazeteler de bu yeni duruma yönelik içerik üretmek ve sunmak durumundadırlar. Yeni medya ile birlikte değişen okuma davranışlarını dikkate alarak, Türkiye’deki gazeteler üzerinden yapılan uygulamaları ortaya çıkarmaktır. Gazeteler, okuyucuların değişen okuma davranışlarını dikkate alarak ve bu gerçeğin farkına vararak web sayfalarında ve mobil ortam içeriklerinde değişikliğe gitmişlerdir. Uzun metinlerden sıkılan ve rasyonel düşünceyi ön plana çıkarmayan okuyucular için ağırlıklı olarak kısa metinler ve görseller kullanmışlardır. Kullanılan görsellerin altında oldukça kısa açıklayıcı metinlere yer vermişlerdir. Aynı şekilde videolara da sıklıkla yer verilmiştir. Böylelikle sesin, görüntünün ve videonun bir arada kullanıldığı multimedya özelliğinden büyük ölçüde faydalanılmıştır. Okuyucunun kendi ilgisine yönelik olarak tematik (spor, magazine, siyaset, ekonomi vb.) gruplandırmalar yapılmıştır. Diğer taraftan yazarların günlük yazılarına ulaşmak ve karşılıklı etkileşim özelliği ile okuyucunun bunlara yorum yapabilmesi en dikkat çekici değişimlerin başında gelmektedir. Ayrıca ana sayfada sürekli güncellenen son gelişmelerle ilgili haberler de okuyucunun ilgisini ve takibini canlı tutmak adına dikkat çekicidir. Sonuç olarak, teknolojinin önemli bir ‘belirleyici’ olduğu günümüz dünyasında, gazetelerin rekabetçi şartları ve okuyucunun değişen okuma davranışlarını dikkate alarak, sürekli bir şekilde dinamik bir yapı içerisinde bulunması ve hedef kitlenin değişime olan duyarlılığının bilinciyle hareket etmesi gereklilikten öte bir zorunluluk haline gelmiştir.”

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Eylül 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.