Metobolizma hızı için önemli ipuçları

Yazın hem sağlıklı hem fit görünmenizi sağlayacak tüyolar.

Yazın hem sağlıklı hem fit görünmenizi sağlayacak tüyolar.

metobolizmaKışın aldığı kilolarından kurtulup, bir an önce zayıflamak isteyenler bazen sağlıklarını tehlikeye atabiliyorlar. Kişiler, doktor tavsiyesi olmadan kullanılan tıbbi olmayan yöntemlerle ve en düşük kalorili diyetler ile zayıflasalar bile edindikleri yanlış yeme alışkanlıklarına bağlı olarak tekrar kilo alımı ile sağlıklarına zarar veriyorlar. Beslenme Uzmanı Nesrin Eriş, metabolizma hızını koruyarak sağlıklı beslenme tüyolarını açıklıyor.

KİLOYU SABİTLEMEK ÖNEMLİ!

Vücut mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. Özellikle ortam ısısının düşmesi ile vücut arasında bir denge kurulması gerekir. Vücut, daima kendi ısısını dengede tutabilmek için harcadığı enerjiyi de dengede ve kontrol altında tutmak zorundadır. Bu nedenle kortizol denilen hormonun mevsimsel olarak sentez miktarları değişir. Bu hormon vücudumuzda yağ dokusunu artırıp soğuğa karşı vücut sıcaklığını dengede tutmayı sağlar. Mevsimsel değişimlerde birkaç kilo kaybetmek normaldir fakat sürdürülen beslenme ve egzersiz programında bir istikrar yakalamak sağlık ve metabolizma hızı için önemlidir. Bu nedenle günlük 30 dakikalık bir yürüyüş ve öğle akşam yemeklerinde beslenme programınıza kattığınız bir salata size kilonuzu sabitlemenizde büyük kolaylık sağlayacaktır.

KARBONHİDRATLARI HER MEVSİMDE ÖLÇÜLÜ TÜKETİN!

Mutlaka sabah hafif bir kahvaltı yapın. Ara öğünlerde süt, yoğurt, meyve gibi besinler tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltısı ve ara öğünden sonra mutlaka hafif bir öğlen yemeği yiyin. Bu öğlen yemeği ½ porsiyon sebze, 1-2 kaşık pilav, 1 çay bardağı yoğurt ve bol salatadan oluşabilir. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında hafif bir kahvaltı yerleştirin. Bu sizin çok aç olarak masaya oturmanızı ve gereksiz yere, çok hızlı besin tüketmenizi engeller.

TAZE SEBZE-MEYVE TÜKETİMİ ŞART!

Özellikle yazın çıkan taze sebze ve meyveler vitamin açısından zengin besinlerdir, diyetinizde taze besinlere mutlaka yer verin. C vitamini açısından zengin kivi, kuşburnu, karpuz, ve portakal gibi meyveler size enerji verecektir. Özellikle B1, B6, B12 ve A vitaminlerinden zengin besinler alınması gereklidir. Bu besinler ayçekirdeği, turunçgiller, muz, limon ve yeşil yapraklı sebzeler olabilir. Ayrıca özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:23 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.