Menapozda güzel görünmenin sırları

Menapoz tüm vücudu etkilediği gibi deriyi de etkilemektedir. Bu dönemdeki hormonal değişiklikler derinin yapısını değiştirir. Östrojen düzeyindeki azalma deri yaşlanmasını hızlandırır.

Menapoz tüm vücudu etkilediği gibi deriyi de etkilemektedir. Bu dönemdeki hormonal değişiklikler derinin yapısını değiştirir. Östrojen düzeyindeki azalma deri yaşlanmasını hızlandırır.

EYVAH YAŞLANIYORUM…

menopozMenapoz tüm vücudu etkilediği gibi deriyi de etkilemektedir. Bu dönemdeki hormonal değişiklikler derinin yapısını değiştirir. Östrojen düzeyindeki azalma deri yaşlanmasını hızlandırır. Menapoz öncesinde yağ bezlerinin çalışmasını düzenleyen östrojen azalıp, testosteron artınca yağ bezleri daha yoğun yağ üretmeye başlar, deri yağlı bir görünüm kazanır hatta erişkin sivilcelenmesi ortaya çıkar. Yine testosterona bağlı yüzde, meme başlarında, karında kıllanma artışı dikkati çeker. Östrojen deri altında yağ dokusunu destekler, azaldığında ise yağ dağılımı değişir. Karında, kalçada yağ artarken deri altında, boyunda, kollarda azalır ve belirgin sarkma ortaya çıkar. Memelerde de benzer durum söz konusu olacaktır. Menapozda daha az kollajen ve elastik doku yapılır ve derini kendini yenileme özelliği azalır. Güneş hasarına karşı daha savunmasız hale gelir. Deri inceleceği için deri altındaki ince ve damarlar belirgin hale gelir. Deri altındaki damarlarda kan akımı azalacağından derinin beslenmesi de bozulur, daha soluk ve cansız görünebilir. Güneş ışınlarının tüm hasarları menapoz döneminde kendini gösterir. Yaşam boyunca karşılaştığımız güneş ışınlarının hasarı menapoz sonrasını deride kendini göstermeye başlayacaktır. Özellikle yüzde, göğüste ve el sırtlarında kahverengi güneş lekeleri hatta üzeri pütürlü lekeler oluşmaya başlar. Bu lekelerin bazıları deri kanserine dönüşebileceğinde iyi izlenmeli, gerekirse dondurma gibi yöntemlerle tedavi edilmelidir. Menapozda en önemli sorunlardan biri deri kuruluğudur. Kuruluk sadece deri ile sınırlı kalmaz, saçı, tırnağı, genital bölgeyi de etkiler.

PEKİ NASIL BAŞA ÇIKACAĞIZ?

- Omega-3 içeren besinler tüketin: Derinin yağ tabakasını korumada yardımcı olacağından ve nemi arttıracağından somon, diğer balıklar, soya, ceviz, yumurta gibi omega-3 içeriği zengin gıdalarla beslenmek. Bu besinleri az tüketenlerde deri kuru, kaşıntılı olacaktır. - Günde en az 8 bardak su için! Sıvıyı kolalı ve şekerli içeceklerinden değil su ve meyve çaylarından almak. - Koruma faktörü 15'den yüksek güneş koruyucuları tercih edin: Düzenli kullanarak, kahverengi lekeleri ve deri kanserini engelleyebilirsiniz. - Küvet değil duşu tercih edin: Sıcak sudan uzak durup, ılık suyla ve fazla sürtmeden, hırpalamadan yıkanmak. Hemen sonrasında gliserin, hiyaluronik asit, seramid, skualen içeren nemlendiriciler kullanın. - Kollajen yapımını arttıran kremler kullanın: Bu sayede derinin ışıltısını, elastikiyetini koruyabilirsiniz. Vitamin A asidi içeren kremler, c vitamini içeren serumlar, kök hücre ve büyüme faktörü içeren bakım kremlerinden her gün sürerek yararlanın. - Mezoterapi-peeling: Yıllık kürler halinde derideki yaşlana etkilerine göre dermatoloğunuzun seçeceği peeling, mezoterapi, dolgu ve laser uygulamalarından yararlanmak. - Cildin nemi önemlidir: Hiyaluronik asit içeren dolgular ile derinin nemini koruyun. - PRP , Fibroblast kültürü uygulamaları ile lekeleri, yaşlanma etkilerini düzeltmek. - Cilt bakımını peelingler ile zenginleştirin: Evde de doktor önerisine göre seçilecek hafif meyve asidi peelingleri ile cilt bakımı yapmak. - Östrojenli kremler ile deriye destek olun:  Bitkisel östrojenler içinde en sık soya isoflavonoidleri ve resveratrol kozmetik kremlerde yer alırlar. - Antioksidanlardan vazgeçmeyin: Antioksidan kullanmak. A, C, E vitamini, ginko biloba içeren antioksidanları tercih etmek. - Saç ve tırnak bakımıyla güzelliğinizin bütününe önem verin: Çuhaçiçeği yağı ile deri, saç ve tırnaklara destek olun. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:05 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.