Deprem Travma Psikolojisi

Matematik kaygısı beyne acı çektiriyor

Acı sırasında etkin hale gelen beynin bir bölümünün, matematikten kaygı duyulduğu zaman da harekete geçtiği belirlendi.

Matematik kaygısı beyne acı çektiriyor

Acı sırasında etkin hale gelen beynin bir bölümünün, matematikten kaygı duyulduğu zaman da harekete geçtiği belirlendi.

ABD'deki Chicago Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, matematik kaygısı olanların, hesap yapmayı düşündüklerinde beyinlerinin, ellerinin ocakta yanması gibi fiziksel acıya benzer tepki verdiğini gösterdi.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Araştırmacılar, matematik kaygısı olanların hesap yaptıkları sırada değil, hesap yapmayı düşündükleri sırada beyinlerinin bu bölümünün etkin hale geldiğini, dolayısıyla matematiğin kendisinin değil, düşüncesinin acı verdiğini vurguladı. Matematikle ilgili bir dizi soruya verdikleri cevaplara göre yetişkin katılımcıların matematik kaygısının seviyesi belirlendi. Katılımcılara (12 x 4) - 19 = 29 işleminin sağlaması ve “yrestym” harflerinin yerleri değiştirilerek anlamlı bir İngilizce kelime oluşturup oluşturmadığı gibi sorular soruldu. Bu sırada MR ile katılımcıların beyin görüntüleri incelendi. Araştırmacılar, matematik kaygısı ne kadar fazlaysa beynin insula bölgesindeki sinirsel faaliyetin o kadar arttığını gördü. Kaygı ile ilgili yapılan başka deneylerde, “matematikten korkanların” genel olarak anksiyete bozukluğuna sahip olmadığı ve sadece matematiğe karşı endişeye sahip oldukları da ortaya çıktı. “Plos One” dergisinde yayımlanan araştırma, matematiğe karşı duyulan ilgisizliğin, daha fazla ders çalışmak yerine öğrenmeyi daha rahat hale getirecek psikolojik yöntemlerle çözülebileceği konusuna ışık tutuyor. AFP
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Spor, zararlı maddelerden ve bizi strese sürükleyecek unsurlardan uzak durmak, sağlımızı tehdit eden kaygılardan kurtulmanın ilk şartlarından. Anksiye
  • Acaba sizde hastalık hastası mısınız? Sürekli korku ve telaşla mı yaşıyorsunuz?
  • Fobiler hayatımızı sınırlayabilir. Bazıları çok da fazla etkilemezken bazıları evden adımınızı atamamanıza neden olabilir. İşte en garip fobiler.
  • Kimi zaman ağrıların nedeni psikolojik olabiliyor. Önemsenmeyen ağrılar birçok hastalığı da beraberinde getiriyor…
  • Kaygı ve depresyonun bir nedeni de büyük şehir. Büyük şehirler, kaygı ve depresyonu artırıyor. Kaygı ve depresyondan koruyan altın öneriler…
  • Kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Kaygının yoğunluğuna ve süresine dikkat!
  • Randevu Al