Klinik Psikoloji Programında Başarılı Projeler hayat buluyor

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programı kapsamında verilen eğitimlerle alanında donanımlı uzmanların yetiştirilmesi hedefleniyor.

2019 yılında 297 öğrencinin mezun olduğu programda 125 öğrenci, Türkiye Bağımlılık Profili ve Ruh Sağlığı Haritası çalışmasına katılarak tezlerini tamamladı.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, enstitü çatısı altında verdikleri Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programı hakkında bilgiler verdi.

2019 yılı içinde Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans programından 297 öğrencinin mezun olduğunu kaydeden Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Toplam 40 öğretim üyesi, tez danışmanı olarak aktif görev aldı. Bu 40 öğretim üyesinin yanı sıra tez danışmanlığı yapabilecek durumda olan ancak öğrencinin tezlerinde görev almamış 8 öğretim üyesi de kadromuzda bulunmaktadır” dedi.

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programında önemli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, şu bilgileri verdi:

“Klinik Psikoloji ve Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunan Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol’un danışmanlık sayıları yüksektir. Faaliyet raporunda listelenen A1 -5 projeler lisansüstü öğrencilerle birlikte yürütülmüş olan saha çalışmaları ya da projelerdir ve adı geçen iki öğretim üyesinin koordinatörlüğünde yürütülmüş çalışmalardır. Bu nedenle bu iki öğretim üyesi, herhangi bir anda üzerlerinde 18 ‘den fazla tez danışmanlığı olmamak kaydıyla projeler kapsamında yürütülen tezlere danışmanlık yapmışlar ve bütün yıla yayılmış biçimde 38 ve 39 tezi yürütmüşlerdir.

Türkiye Bağımlılık Profili ve Ruh Sağlığı Haritası çalışması yürütüldü 

Bahsedilen tezlerin tamamına yakını 125 klinik psikoloji öğrencisinin görev aldığı ve tez çalışmalarını tamamladıkları Türkiye Bağımlılık Profili ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışmasına aittir. Bu çalışma tamamıyla üniversitenin öz kaynakları ile yürütülmüş ve gerek bağımlılıkların önlenmesi gerekse nüksün azaltılması konusunda yardımcı olacak sosyopsikolojik desteğin hangi alanlarda ve bölgelerde yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler sundu. Sonuçları kamu otoriteleri ile paylaşılan bu çalışmadan 1 araştırma sonuç raporu hazırlandı, uluslararası SCI endeksine sahip dergilerde 3 araştırma makalesi yayınlandı. Halen 8 araştırma makalesi ise prestijli dergilerde hakemlik sürecindedir. 81 ilden 24 bini aşkın katılımcı ile ülkemizde yürütülmüş en geniş araştırmalardan birisi olan bu proje 125 yüksek lisans öğrencimizin emekleri ile hayata geçirilebilmiştir.”

18 kitap ve kitap bölümü hazırlandı

Öğrenciler ile öğretim üyelerinin 2019-2020 yıllarında 18 kitap ya da kitap bölümü hazırladıklarını kaydeden Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Bunlardan 8’inin basımı tamamlanmış, 10’u ise yayın sürecindedir. Öğrencilerin aktif görev aldıkları ve düzenleme kurulunda bulundukları 5 sempozyum – kongre düzenlendi. 2019-2020 yıllarında psikoloji lisansüstü öğrencilerimiz 20 uluslararası – ulusal bilimsel makalede yazar olarak yer aldı. Uluslararası kongre ve sempozyumlarda 13, ulusal kongre ve sempozyumlarda 29 sözel bildiri ya da poster sundular. Araştırma ve çalışmaları nedeniyle üç ödül aldılar” diye konuştu.

Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Üsküdar Üniversitesi Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSBDT) aracılığı ile üniversite içinden ve dışından birçok psikoloji öğrencisine açık ücretsiz eğitimleri bir öğretim üyesi süpervizörlüğünde verdiklerini kaydetti.

Öğrenciler, uygulama imkânı buluyor

Öğrencilerinin hastanenin uygulama ortağı olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ve Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Tıp Merkezinde klinik çalışma yaptığını kaydeden Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Müfredat gereği tamamlamaları gereken klinik çalışmanın yanı sıra dileyen öğrenciler bu birimlerde çalışan deneyimli psikiyatrist ve klinik psikologlar ile birlikte gönüllü çalışmalar da yapabilmektedirler.

Ayrıca klinik psikoloji yüksek lisans öğrencileri Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışma Birimi’nde de gönüllü çalışarak mesleki deneyimlerini artırma fırsatı bulmaktadırlar. Bu birimde ayda ortalama 120 görüşme yapılmaktadır. Programlardan mezun olan öğrenciler aynı birimlerde istihdam şansı bulabilmektedir. Mezunların istihdamı konusunda mezunlar derneği de olanaklar sunmaktadır” diye konuştu.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Temmuz 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.